Palvelusetelit ovat käytössä monen kunnan terveyspalveluissa, mutta sote-yrittäjien toimialajärjestöjen mielestä yhä turhan harvassa, vaikka lainsäädäntö on mahdollistanut niiden käyttöönoton sote-palveluissa jo vuodesta 2009 lähtien.

Suomen Kuntoutusyrittäjät ry, Lääkäripalveluyritykset ry ja Näkemisen ja silmäterveyden toimiala NÄE ry vetosivat tänään Kuntamarkkinoille kokoontuviin kuntapäättäjiin, että palvelusetelijärjestelmiä kehitetään ja otetaan laajasti käyttöön terveyspalveluissa.

Aikaisemmat palvelusetelikokemukset ovat yhdistysten mukaan osoittaneet, että setelimalli on niin asiakkaan, sote-palveluiden järjestäjän kuin yrittäjienkin kannalta toimiva ja tehokas tapa järjestää ja tuottaa sote-palveluita.

Palvelusetelimallin käyttöönotto mahdollistaa terveyspalveluiden säilymisen lähipalveluina ja myös pienillä paikkakunnilla, ne muistuttavat.

– Kuntien kannattaa hyödyntää palveluseteleitä huomattavasti nykyistä laajemmin. Kansalaiset pääsevät nopeammin hoitoon ja kustannussäästöjä syntyy, kun yritykset toimivat julkisen palvelutuotannon kirittäjinä, Suomen Kuntoutusyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Hanna-Kaisa Järvi sanoo tiedotteessa.

Toimialajärjestöt harmittelevat, että palvelusetelijärjestelmiä on käytetty monissa kunnissa ja kuntayhtymissä kovin vähän, lähinnä paineenpurkajana ruuhkautuneissa palveluissa.

– Sote-uudistuksen pitkittyminen on aiheuttanut joissakin kunnissa tilanteita, joissa terveydenhuollon palveluntuottajien kanssa tehdyt ostosopimukset ovat sote-ratkaisua odoteltaessa katkolla. Kuntien kannattaisikin juuri nyt ottaa käyttöön hallinnollisesti kevyt ja asiakkaille helppokäyttöinen palveluseteli, Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen sanoo.

Partasen mukaan palveluseteleitä käyttämällä säästytään usein raskailta ja aikaa vieviltä kilpailutusprosesseilta.

– Samalla mahdollistetaan palvelutuotannon säilyminen monipuolisena kaikkialla Suomessa.

NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast arvelee, että tulevasta sote-hallintomallista riippumatta palveluiden saatavuuden turvaamiseksi tullaan päätymään malliin, jossa palvelusetelillä on keskeinen rooli.

– Palveluseteli on toimiva väline kytkeä yksityiset terveyspalvelut osaksi julkista palvelutuotantoa ja varmistaa näin palveluiden saatavuus, hän sanoo.

Lue myös:

Apteekkari: Oulu siirtyy lääkkeiden annosjakelussa käyttämään palveluseteliä (MU 2.9.2019)

Kela-korvaukset jatkuvat – Valinnanvapauskokeilu päättyy lokakuussa (MU 12.8.2019)

Kysely: Palveluseteli ei avaa yritykselle hunajapurkkia – Kunnat selvittävät keskeisiä vaikutuksia heikosti (MU 7.8.2019)