Kuhmossa jaetaan tästä päivästä eli keskiviikosta lähtien 20 euron lahjakortteja ensimmäisen koronarokotuksen ottajille. Lahjakortti toimii tietyissä paikallisissa yrityksissä ja sillä voi käydä esimerkiksi polttoaineostoksilla tai pizzeriassa.

Tempauksen taustalla on Kuhmon Osuuspankki.

”Kuhmossa alle 40-vuotiaiden aikuisten rokotusosuus on vielä alle 70 prosenttia. Haluamme tällä kannustaa kaikkia ottamaan koronarokotukset”, Kuhmon Osuuspankin toimitusjohtaja Martti Pulkkinen perustelee tiedotteessa.

Kainuun pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari on tempauksesta iloinen. Koukkari tuskaili Kainuun alhaista rokotuskattavuutta jo elokuun lopussa.

”Bensarahakampanja starttaa kello 13 tänään. Erityisesti nuoret aikuiset miehet ovat lähteneet vähän huonosti rokotuksiin. Toivottavasti tällainen lähibensa houkuttaisi. Jos on auto täynnä nuoria miehiä, niin sillä saa äkkiä 50 litraa”.

Kajaanissa taas jaetaan perjantaina 24. syyskuuta Raatihuoneen rokotuspisteen asiakkaille kahvilakuponkeja kello 17 ja 24 välillä. Tempaus liittyy Yritysten yö –tapahtumaan.

”Ikävä kyllä alkoholia emme voi tarjoilla, mutta yrityksiltä saa suolapalaa ja kahvi- tai limpparilipukkeen”, Koukkari sanoo.

Uskotteko, että nämä tempaukset houkuttelevat ihmisiä koronarokotuksille?

”Sitähän sanotaan, että suomalainen ottaa vaikka peräruiskeen, jos ilmaiseksi saa.”

Yhdysvalloissa ihmisiä on houkuteltu jo pitkään koronarokotuksille mitä erikoisimmilla lahjuksilla, muun muassa kannabiksella. Iltalehti on kertonut aiheesta muun muassa tässä jutussa.

Kainuun rokotehoukutuslinnut ovat, jos eivät ensimmäisiä, niin ainakin ensimmäisten joukossa Suomen mittakaavassa. Paikalliset yritykset ovat kehitelleet tempauksia omasta aloitteestaan.

”Kyllä tässä pieni talvisodan hengen maku on aistittavissa. Hoidetaan homma pakettiin yhdessä. Rokotetta on, rokottajia on ja nyt on myös porkkanaa. Ei muuta kuin olkapää paljaaksi ja paikalle”, Koukkari sanoo.

Sosiaalisessa mediassa on jo viikkoja kyselty, miksei mikään taho ala jakaa ämpäreitä koronarokotusten kylkiäisinä – ilmaiset ämpärithän tunnetusti saavat suomalaiset minne tahansa sankoin joukoin.

Koukkarin mukaan ilmaisia ämpäreitä on harkittu Kainuussakin.

”Keskustelimme ämpäreistä mutta totesimme, että marjakausi alkaa olla vähän takanapäin, joten sen suhteen ei ole enää peliaikaa.”

Mikäli luet tämän jutun ja aiot lähteä muualta Suomesta Kuhmoon ilmaisen bensan perässä, huonoja uutisia: koronarokotus pitää ottaa oman kunnan alueella ja tämä tarjous koskee vain kuhmolaisia.

Kuhmolaisille sen sijaan tiedoksi: lahjakortti annetaan ensimmäisen rokotuksen ottajille Kuhmon Osuuspankin toimitalossa osoitteessa Koulukatu 10. Rokotuspiste on avoinna keskiviikosta lähtien kello 13–20 loppuviikon ajan tai niin kauan kuin erää riittää. Kampanjaan on varattu 1000 rokoteannosta.

”Taitaa olla ensimmäinen kerta kun kansanterveyttä edistetään polttoaineen voimalla. En muista moista nähneeni”, Koukkari naurahtaa.

Kainuun kaakkoisosassa sijaitsevassa Kuhmossa asuu reilut 8000 ihmistä.

LUE SEURAAVAKSI: