Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu ja Tampereen Nuorkauppakamari tavoittelevat yhteistuumin 500 uutta jäsentä kantasolurekisteriin.

Kantasolurekisteriin liittyy vuosittain noin 5 000 jäsentä, joten maalis-huhtikuussa järjestettävään kantasoluhaasteen tavoitteena on saada vähintään kymmenen prosentin lisäys normaaliin verrattuna.

Kantasolusiirre on potilaan viimeinen toivo parantua. Kaikista Suomen rekisterin jäsenistä vain noin 30 pääsee vuosittain luovuttamaan kantasoluja.

Nyt käynnistyneen haastekampanjan yksityiskohtia on hiottu tiiviissä yhteistyössä Tampereen Nuorkauppakamarin, Veripalvelun ja Kantasolurekisterin kesken. Haasteeseen voi osallistua liittymällä rekisteriin. Mukaan voi myös haastaa kavereita, yrityksiä ja yhdistyksiä.

Projektiryhmässä on mukana kaksi henkilöä, jotka ovat jo päässeet luovuttajiksi.

– Yksi keskustelu kaveriporukassa herätti kipinän rekisteriin liittymiselle, ja jo muutaman kuukauden kuluttua sain tilaisuuden auttaa vakavasti sairasta potilasta. Se oli jollekin kuin lottovoitto, sillä elämä on pienestä kiinni, Mikael Wänskä pohtii.

– Kaikki apu haastekampanjassa on nyt tarpeen, sillä jokainen rekisterin jäsen antaa mahdollisuuden potilaille, ja joku voi oikeasti pelastaa ihmishengen. Siksi jokaisen alle 35-vuotiaan olisi nyt hyvä testata voiko hän liittyä mukaan.

Haastekampanjan projektipäällikkö Heikki Ihanamäki Tampereen Nuorkauppakamarista toteaa huomanneensa luovutusprosessin aikana ja etenkin sen jälkeen, että ihmisillä on operaatiosta vääriä käsityksiä, jotka jopa estävät heitä liittymästä kantasolurekisteriin.

– Mietimme nuorkauppakamarissa miten tilannetta voisi parantaa, ja siitä syntyi ajatus kantasoluhaasteesta.

Lisätietoja kampanjasta löytyy osoitteesta www.kantasoluhaaste.fi sekä JCI Tampereen ja Kantasolurekisterin sosiaalisen median kanavista.

Kantasolurekisteriin liitytään netissä, ja Veripalvelu toimittaa kotiin tarvikkeet sylkinäytteen antamista varten. Sylkinäytteestä tehdään alustava kudostyypitys, jonka jälkeen henkilö on rekisterin jäsen. Tästä maailmanlaajuisesta rekisteristä etsitään potilaalle mahdollisimman sopiva luovuttaja. Vain noin 1–2 prosenttia rekisterin jäsenistä pääsee luovuttamaan kantasoluja.

Mukaan tarvitaan erityisesti nuoria miehiä, sillä mies valikoituu useammin luovuttajaksi.