Keskustan sote-ratkaisu nivoisi sosiaali- ja terveyspalvelut yhteen sekä vahvistaisi perustason palveluja, puolue kertoo.

– Ihmisillä on valinnanmahdollisuus. Ratkaisumme on toteutettavissa vaikka heti. Se on myös ainoa perustuslain mukainen ratkaisu. Viime vuosina valtakunnallisesti ja maakunnissa tehty työ voidaan hyödyntää eivätkä valmisteluun käytetyt rahat mene hukkaan, Keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula visioi tiedotteessa.

– Peruuttamalla ei nyt päästä eteenpäin. Se päinvastoin tarkoittaisi ihmisten lähipalvelujen huonontumista, eriarvoisuuden lisääntymistä ja yksityisten terveysjättien peruuttamatonta marssia sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Keskustan mukaan sen mallilla pystytään terveydenhuollon lisäksi parantaa vanhustenhoitoa. Keskusta muun muassa kirjaisi lakiin sitovat 0,7 hoitajamitoituksen vanhusta kohti.

Uudistus huomioisi puolueen mukaan myös lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin.

– Useimmissa kodeissa asiat ovat hyvin, mutta myös ongelmia riittää. Lapsi- ja perhepalvelut on saatava kotien lähelle ja riittävän oikea-aikaisiksi. Keskustan ratkaisu mahdollistaa tämän, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko tähdentää.

Keskustan ratkaisussa maakunnat järjestäisivät sosiaali- ja terveyspalvelut. Tavoitteena on monialainen maakunta, eli soten lisäksi maakunnat vastaisivat esimerkiksi alueensa elinvoiman rakentamisesta.