Tutkija ympäri maailmaa ovat kiinnostuneita siitä, voivatko poliorokote tai tuberkuloosirokote tehota myös koronavirusta vastaan. Asiasta kertoo New York Times -lehti.

Lehden mukaan asiaa on tutkittu muun muassa Venäjällä, missä venäläinen virologi huomasi jo 1950-luvulla, että ihmiset pysyivät terveinä virustaudeilta noin kuukauden poliorokotteen saamisen jälkeen. Asian keksinyt Marina Voroshilova tapasi antaa pojilleen 50-luvulla suun kautta otettavan poliorokotteen joka syksy, jotta nämä eivät sairastuisi influenssaan.

NY Timesin haastattelema amerikkalaisasiantuntija Paul A. Offit huomauttaa kuitenkin, että rokotteet toimivat parhaiten siihen tarkoitukseen, johon ne on suunniteltukin. Niiden käyttö muihin sairauksiin ei tuo vastaavia hyötyjä kuin alkuperäisessä käytössä. Tästä huolimatta rokotteiden uusiokäytön kerrotaan olevan nyt kuumin tutkimuskohde immunologian alueella.

– Vaikka poliorokote antaisi immuniteetin koronaa vastaan vain kuukaudeksi, se voisi suojata ihmisiä pahimman yli ja säästää paljon henkiä, sanoo Robert Gallo Marylandin yliopistosta.

Gallon johtamassa tutkimuksessa poliorokotetta oli tarkoitus antaa terveydenhuollon työntekijöille koronalta suojautumiseksi. Tutkimusta kuitenkin lykättiin kun sen turvallisuus kyseenalaistettiin. Poliorokotteen ovat saaneet miljardit ihmiset ja rokotteen ansiosta tauti on lähes hävinnyt. Erittäin pieni osa ihmisistä sai kuitenkin suun kautta otettavan rokotteen seurauksena vakavan polion. Sen takia suun kautta annettavaa poliorokotetta ei suositella alueilla, joissa sairaus on jo hävinnyt. Esimerkiksi Suomessa ei tällä hetkellä käytetä suun kautta otettavaa poliorokotetta Tästä huolimatta NY Timesin mukaan vastaavaa kokeilua suunnitellaan Venäjän lisäksi Iranissa ja Guinea-Bissaussa.

Suun kautta otettava rokote sisältää elävää, heikennettyä poliovirusta. Pistoksena annettava rokote ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia.

New York Timesin juttu kertoo poliorokotteen historiasta ja siitä, kuinka sitä testattiin Neuvostoliitossa: A married pair of virologists in Moscow tested a vaccine on their own children in the 1950s

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.