Nuuskan käyttö altistaa suun alueen syövän esiasteisille limakalvomuutoksille, jotka voivat edetä suusyöväksi. Nuuskaus altistaa myös muille syöville, kuten nenän ja nielun syöville.

Nuuska sisältää yli 2 500 kemikaalia, joista lähes 30 on syöpää aiheuttavia. Erityisesti nuorilla nikotiiniriippuvuus voi kehittyä nopeasti, jopa satunnaisen käytön seurauksena.

– Pitkään käytettynä nuuska aiheuttaa esimerkiksi ikenien vetäytymistä ja altistaa paljastuneiden hampaiden kaulojen reikiintymiselle, kertoo erikoishammaslääkäri Anna Maria Heikkinen tiedotteessa.

Nuuskan yleiset terveyshaitat johtuvat nikotiinista, joten ne ovat keuhkovaikutuksia lukuun ottamatta samat kuin tupakan.

– Nikotiini esimerkiksi nostaa verenpainetta altistaen sydän- ja verisuonisairauksille. Fyysinen suorituskyky laskee, koska nikotiini vähentää sydämen lyöntikapasiteettia ja heikentää hapen pääsyä kudoksiin. Kestävyys ja lihasvoimat vähenevät ja lihasmassa pienenee. Myös hermoston toiminta ja hormonitasapaino häiriintyvät sekä haavojen paraneminen hidastuu, Heikkinen luettelee.

Lue myös:

Juttua on muutettu hammaslääkäriliiton korjatun tiedotteen mukaisesti 6.11. klo 13. Sen mukaan yksi nuuskapussi voi sisältää jopa neljä kertaa enemmän nikotiinia kuin yksi savuke.