Nuorten keskenään järjestämät joukkotappelut huolestuttavat myös sote-toimijoita Lahdessa. Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän, poliisin ja Lahden kaupungin edustajat olivat koolla tiistaina nuorten joukkotappeluilmiön vuoksi. Ilmiö huolestuttaa viranomaisia, jotka kehottavat kaikkia vanhempia puhumaan lastensa kanssa asiasta kotona. Ilmiö ei kosketa vain lahtelaisia, vaan tappeluihin on osallistunut nuoria myös muista naapurikunnista.

Joukkotappeluissa on ollut ajatuksena se, että sovitussa paikassa tapellaan ja toiset kuvaavat tappeluita.

Ilmiössä on kyse väkivallasta ja laittomasta toiminnasta. Oikeudellisten seurausten lisäksi joukkotappeluun liittyy merkittävä riski, että siitä aiheutuu vammautumisia tai pahimmillaan jonkun hengen menettäminen. Ilmiö on koskettanut myös niitä lapsia ja nuoria, jotka ovat törmänneet sosiaalisessa mediassa kuvattuihin videoihin. Poliisi muistuttaa, että kahden nuoren välisen tappelun katsojat voivat syyllistyä myös rikokseen.

Ilmiöön puuttuminen edellyttää viranomaisten tiivistä yhteistyötä. Lahden kaupungin sivistyspalvelut reagoi tilanteeseen ja kouluista lähestytään lasten huoltajia. Myös nuorisopalveluissa lasten ja nuorten kanssa käydään keskustelua ilmiöstä. Poliisin ja Päijät-Hämeen moniammatillisen Ankkuri-työn lisäksi hyvinvointikuntayhtymän lastensuojelu on mukana yhteistyöverkostossa.