Youtubessa miljoonia katselukertoja keränneillä videoilla suojamaskin taakse piiloutunut aasialainen nainen antaa ymmärtää työskentelevänsä sairaanhoitajana Kiinan Wuhanissa. Hän kertoo, että uuden koronaviruksen tartuttavuusluku on 14 eli lähes kymmenkertainen viranomaisten määrittelemään lukuun verrattuna. Naisen mukaan myös tartunnan saaneita on moninkertainen määrä virallisiin lukuihin verrattuna.

Nainen ei todennäköisesti oikeasti ole sairaanhoitaja, eivätkä esitetyt luvut totta, mutta videon lukuisat eri versiot ovat luultavasti aiheuttaneet miljoonia ylimääräisiä sydämenlyöntejä varsinkin Kiinassa ja sen lähialueilla.

Uudesta koronaviruksesta leviää somessa ja valeuutissivustoilla mitä erikoisempia tarinoita. Yhden suositun tarinan mukaan virus on kiinalaisesta laboratoriosta karannut tai tarkoituksella levitetty bioase. O2019-nCoV-viruksen voi someohjeiden mukaan nujertaa esimerkiksi kurlaamalla viinaa tai valkaisuainetta tai juomalla säännöllisesti kädenlämpöistä vettä. Jos kurkku pääsee kuivumaan, virus tarttuu kymmenessä minuutissa.

Someohjeet voivat huvittaa, mutta monet niistä on naamioitu ovelasti muistuttamaan terveysviranomaisten virallisia ohjeita.

Yhdysvaltalainen Pulitzer-palkinnon saanut Politifact.com ja muut faktantarkistussivustot ja useat luotettavat uutissivustot ovat onneksi oikaisseet räikeimpiä koronavirusuutisointiin liittyviä vääristelyjä.

Myös WHO on ilmaissut huolensa uuteen koronavirukseen liittyvän virheellisen tiedon leviämisestä ja lisännyt nettisivuilleen Myth buster -osion, jolla ammutaan alas useita virheellisiä väitteitä.

Suomalaisillakin keskustelupalstoilla yritetään lietsoa paniikkia väittämällä muun muassa, että terveyskeskuksille ei ole annettu minkäänlaista ohjeistusta tartuntojen varalta. Todellisuudessa THL on laatinut useitakin kattavia ohjeistuksia niin uuden koronaviruksen kuin muidenkin infektioiden ehkäisyyn.

Kaiken väärän tiedon keskellä on ollut ilahduttavaa seurata, miten WHO:n ja THL:n asiantuntijat ja suomalaiset infektiolääkärit ovat torpanneet mediassa väärää informaatiota ja hysteriaa ja samalla levittäneet oikeaa tietoa muidenkin virustartuntojen ehkäisystä.

Ilahduttavin hahmo on ollut Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas, joka oivaltavasti asettuu tv-kameroiden edessä rokotusmyönteisten infotaulujen eteen. Lähes jokaisessa kuvassa näkyy selvästi myös hänen rintanappinsa, jossa lukee Otin influenssarokotteen sinunkin vuoksesi. Pienillä oivalluksilla voi olla suuri vaikutus, esimerkiksi influenssa-aallon voimakkuuteen.

Uusi koronavirus ja siihen liittyvä valheellinen tieto jatkavat edelleen leviämistä, joten jokaisen ammattilaisen, niin lääkärin kuin toimittajankin, pitäisi nyt toimia arjen myytinmurtajana.