Maanantaina Husin Hyvinkään sairaalassa käyttöön otetut kymmenen leikkaussalia ovat Suomessa harvinaista standardoitua mallia. Ne ovat keskenään samanlaisia, täynnä viimeisintä teknologiaa ja kaapittomia, kertoo Nurmijärven Uutiset -lehti (NU 28.8.).

Kaapittomuuden vuoksi kaikki välineet tuodaan leikkauksiin erikseen lähistöllä sijaitsevasta logistiikkavarastosta.

Lehden tietojen mukaan kyseistä leikkaussalilogistiikkaa on jonkin verran käytössä Uudessa Lastensairaalassa Helsingissä, mutta Hyvinkäällä mittakaava on aivan omaa luokkaansa.

Standardoinnilla haetaan työhön tehokkuutta ja sitä, että tilat olisivat mahdollisimman monikäyttöisiä. Samanlaiset salit takaavat myös sen, että henkilökunta on helppo kouluttaa niiden käyttöön.

– On mahdotonta sanoa, millaiset leikkaustarpeet ovat viiden vuoden kuluttua, mutta kun salit on toteutettu näin, voimme reagoida muutoksiin erittäin joustavasti, Hus Hyvinkään sairaalan operatiivisen tulosyksikön johtaja, kirurgi Ulla Keränen sanoo Nurmijärven Uutisissa.

Lue myös:

Nopeaa ohituskaistaa pitkin leikkaussaliin (MU 29.3.2019)

Leikkaussalien jätemäärän vähentäminen on hidas prosessi – Husissa kaivetaan esiin vanhoja instrumentteja (MU 28.12.2018)