Yhdysvaltalaisen Novavaxin koronavirusrokotteella on 90,4 prosentin suojateho, yhtiö kertoo. Tulos selviää kolmannen vaiheen kliinisessä tutkimuksessa, josta uutisoi muun muassa Bloomberg.

Tuoreimpien tutkimustulosten perusteella Novavaxin rokotteella on 93,2 prosentin tehokkuus koronaviruksen huolestuttavia ja tehostetun seurannan alaisia muunnoksia kohtaan.

Maailman terveysjärjestö WHO:n luokituksessa huolestuttavia muunnoksia ovat Alfa-, Beeta-, Gamma- ja Delta-muunnokset, jotka tunnetaan myös Britannian, Etelä-Afrikan, Brasilian ja Intian muunnoksina.

– Tänään Novavax on askeleen lähempänä sitä, että pystyy vastaamaan globaalin terveydenhuollon kriittiseen ja sitkeään tarpeeseen, yhtiön toimitusjohtaja Stanley Erck sanoo tiedotteessa.

Yhtiö kertoo hakevansa viranomaislupia kolmannella vuosineljänneksellä. Mikäli Novavaxille myönnetään tarvittavat luvat, se ennakoi yltävänsä tavoitteelliseen tuotantokapasiteettiinsa, eli 100 miljoonaan rokoteannokseen kuukaudessa kolmannen vuosineljänneksen loppuun mennessä. Tämän jälkeen yhtiö pyrkii 150 miljoonaan annokseen kuukaudessa vuoden loppuun mennessä.

Reuters uutisoi toukokuussa, että Novavaxin rokotteita saataisiin Euroopan unioniin jo vuoden loppuun mennessä. Reutersin lähteen mukaan suunnitteilla olisi noin 200 miljoonan rokoteannoksen sopimus, mutta tällaista ei vielä ole allekirjoitettu.

Novavaxin kolmannen vaiheen kliiniseen tutkimukseen osallistui 29 960 koehenkilöä 119 paikassa Yhdysvalloissa ja Meksikossa. Yhtiö kertoo, että koehenkilöitä pyrittiin valikoimaan edustamaan varsinkin tutkitusti taudille alttiimpia ja haavoittuvaisimpia väestöryhmiä.

Lue myös: