Perjantaina julkistettiin jälleen hyviä rokoteuutisia, kun amerikkalainen rokotekehittäjä Novavax sai päätökseen kolmannen vaiheen tehotutkimukset omasta nanopartikkelirokotteestaan Britanniassa.

Suojateho koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan oli 15 000 henkilön massatutkimuksen perusteella noin 89 prosenttia.

Mikä parasta, yhtiö oli testannut rokotettaan myös entistä leviävämpää brittimuunnosta vastaan, ja siihenkin rokote tepsi 85,6-prosenttisesti.

Teho tuoretta Etelä-Afrikassa ilmaantunutta varianttia vastaan oli heikompi, noin 49 prosenttia, yhtiön tekemässä erillisessä toisen vaiheen tutkimuksessa. Yhtiö kertoi toisaalta voivansa modifioida rokotetta paremmin soveltuvaksi tuohon mutaatioon ja testata sitä erikseen vuoden toisella neljänneksellä.

Novavaxin osakekurssi nousi torstaina myöhään Wall Streetin jälkipörssissä 23 prosenttia.

Yhtiön toimitusjohtaja Stanley Erck kommentoi CNBC:n mukaan tekevänsä kaikkensa, että rokotteet saadaan mahdollisimman pian markkinoille, ja uskovansa, että yhtiöllä voi olla iso rooli maailmanlaajuisen terveyskriisin ratkaisemisessa.

Novavax on osa Yhdysvaltain hallinnon Warp Speed -koronaohjelmaa, joka on tukenut rokotekehittäjiä vuolaasti varmistaen niiden kliinisten tutkimusten läpimenon ja tuotannon USA:han, mikäli tulokset ovat hyviä.

Novavax sai USA:n hallinnolta viime heinäkuussa jopa 1,6 miljardia dollaria tuotekehitykseen ja sadan miljoonan rokotteen tuottamiseen Yhdysvaltain markkinoille.

Vastaavantyyppinen malli on toiminut myös mrna-rokotevalmistaja Modernan tapauksessa. Tämäkin pieni yhtiö sai rokotteen valmiiksi, ja valtaosa sen ensi vaiheen rokotetuotannosta on joulukuusta lähtien päätynyt Yhdysvaltoihin.

EU sai valmiiksi alustavat neuvottelut Novavaxin kanssa sadan miljoonan annoksen toimittamisesta Eurooppaan vasta joulukuun puolessa välissä, eikä sillä ole tiettävästi vielä sopimusta Novavaxin kanssa.

Eurooppa tuskin saisi ensi vaiheessa merkittävää osuutta Novavaxin rokotteista, vaikka yhtiö saisi hätäkäyttöluvat nopeastikin.

On myös epäselvää, saako Novavax vielä tässä vaiheessa hätäkäyttölupia viranomaisilta, koska sen tutkimusotos on ollut niin pieni, 15 000 ihmistä. Luvat saaneiden rokotevalmistajien tutkimusotokset ovat toistaiseksi olleet vähintään 30 000 ihmistä.

Novavaxin tutkimus toteutettiin Britanniassa, ja nyt sillä on käynnissä joulukuun lopulla alkanut, laajempi 30 000 osallistujan tutkimus USA:ssa ja Meksikossa.

Nanopartikkelirokote olisi ensimmäinen laatuaan hyväksyttynä koronarokotteena. Kyseessä on täysin synteettinen rokote.

Toistaiseksi hyväksynnän saaneet rokotteet ovat olleet lähetti-rna-rokotteita, ja Britanniassa on hyväksytty Astra Zenecan perinteisempi adenovirusvektorirokote. Euroopan lääkevirasto EMA käsittelee Astra Zenecan rokotetta tänään perjantaina.