Lääkeyhtiö Novartis on solminut globaalit yhteistyösopimukset kahden suomalaisen terveysteknologia-alan kasvuyrityksen, Precordiorin ja Popitin, kanssa.

Novartis etsii yhteistyöstä uusia tapoja tuoda potilaille tarkoituksenmukaisempaa hoitoa nopeammin ja myös yhteiskunnan kannalta tehokkaammin. Samalla terveysalan innovaatiot tukevat taloudellista kehitystä ja luovat lisää vientiä ja työpaikkoja Suomeen.

Precordiorin kanssa tehtävän yhteistyön tavoite on kehittää edelleen sydänoireita älypuhelimen avulla tunnistavaa teknologiaa ja viedä sitä käyttöön. Popitin laitteen ja sovelluksen yhdistelmällä tavoitellaan parempaa lääkehoidon toteutumista.

Novartiksen ja Precordiorin yhteistyö koskee sydämen vajaatoiminnan tunnistamista. Tällä hetkellä Precordiorin CardioSignal-sovellus tunnistaa jo eteisvärinän.

Sydämen vajaatoiminnasta kärsivät ovat huomattavasti muita suuremmassa kuolemanriskissä, ja he tarvitsevat paljon erikoissairaanhoidon palveluita. Kehitettävän teknologian avulla sydämen vajaatoiminnan tunnistamiseen tähtäävä mittaus tehdään käyttäen älypuhelinta, ja se kestää vain minuutin.

– Sydänsairaudet voivat olla vaarallisen oireettomia – sydämen vajaatoimintaa sairastavista lähes 90 prosenttia ei tunnista hyvin oireitaan, ja siksi meidän sovelluksellemme on todellinen tarve yhteiskunnassa, kertoo kardiologi ja Precordiorin toimitusjohtaja Juuso Blomster tiedotteessa.

Precordiorin sovellus käyttää sensoreita, jotka löytyvät useimmista nykyaikaisista älypuhelimista. Rintakehän päälle asetettu älypuhelin mittaa sydämen aiheuttamaa liikettä, ja tämä data analysoidaan pilvipalvelussa käyttäen muun muassa koneoppimista hyödyntäviä menetelmiä. Yhteistyö Novartiksen kanssa edistää Precordiorin teknologian vientiä ja voi auttaa sydänoireista kärsiviä tunnistamaan oireensa ja pääsemään hoidon piiriin ajoissa.

Lääkkeiden ottamatta jääminen puolestaan on iso ongelma potilaiden hoidossa. On arvioitu, että 30-50 prosenttia potilaista, joilla on lääkitys johonkin krooniseen sairauteen, ei syö lääkkeitään niin kuin lääkäri on määrännyt.

– Jos lääkkeet otettaisiin kuten pitäisi, voitaisiin saavuttaa myös parempia hoitotuloksia. Popitin kehittämä ratkaisu voi auttaa potilaita saamaan enemmän hyötyä lääkkeistään, mikä on Novartikselle tärkeää, sanoo Novartis Finland Oy:n toimitusjohtaja Antti Viitanen tiedotteessa.

Novartiksen ja Popitin ensimmäiset pilotit neurologian alalla ovat käynnistymässä vielä tänä vuonna eri puolilla Eurooppaa.

Kun Popitin laite on kiinnitetty tablettiliuskaan, sen patentoitu anturiteknologia havaitsee, kun liuskasta otetaan tabletti. Tieto välitetään älypuhelinsovellukselle ja pilveen. Mikäli tablettia ei ole otettu ajallaan, sovellus muistuttaa lääkkeen ottamisesta.

– Ratkaisumme vahvuus on sen soveltuvuus kaikenlaisille lääkeliuskoille. Markkinoilla ei ole vastaavanlaista tuotetta, sanoo Popit Oy:n toimitusjohtaja Teemu Piirainen tiedotteessa.

– Älykkäiden muistutusten ja tukiviestien tarkoitus on auttaa ja sitouttaa potilasta hoidon aikana. Lisäksi teknologia mahdollistaa reaaliaikaisen lääkkeenottodatan kerryttämisen esimerkiksi kliinisissä tutkimuksissa. Käytännössä mahdollistamme lääkkeiden liittämisen osaksi esineiden internetiä.

Data ja digitaaliset teknologiat edistävät hoitojen kehitystä ja tarkoituksenmukaista käyttöä. Novartiksen Viitasen mukaan on kaikkien etu, että potilaiden hoito on vaikuttavaa, tarkoituksenmukaista ja oikea-aikaista, mutta tämä vaatii tehokasta oireiden tunnistamista ja potilaalta hoitoon sitoutumista.

Yhteistyösopimukset juontavat juurensa viime vuoden syksyyn vierailuun, jolloin Suomen Novartis vieraili yhtiön pääkonttorilla Baselissa suomalaisten terveysalan startupien, terveydenhuollon ja tutkimuksen toimijoiden, Business Finlandin ja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.