Ruotsi ei toistaiseksi jatka rokotuksia Astra Zenecan rokotteella, kertoo Folkhälsomyndighetenin pääjohtaja Johan Carlson.

Aiemmin torstaina Euroopan lääkevirasto EMA ilmoitti, että se suosittaa Astra Zenecan rokotteen käyttöä. Jo aiemmin tällä viikolla EMA oli kertonut, että yhteyttä veritulppien ja rokotteiden välillä ei ole.

Carlson kertoo, että hänen johtamansa virasto haluaa vielä analysoida EMA:n tutkimuksen tuloksia. Uutta linjausta odotetaan ensi viikolla.

Sosiaaliministeri Lena Hallengren korostaa, että kyse on varotoimenpiteestä. Pääministeri Stefan Löfven kertoo hallituksen tiedotustilaisuudessa, että hän ottaisi Astra Zenecan rokotteen.

Euroopan lääkevirasto katsoo, että on normaalia, kuinka miljoonien ihmisiä rokotettaessa esiin nousee myös harvinaisia sivuvaikutuksia. Rokottamisen hyödyt ovat kuitenkin suuremmat kuin haitat.

– Tämä rokote on turvallinen, totesi EMA:n johtaja Emer Cook.

”Suomen ratkaisu on Suomen ratkaisu”

Suomi on jatkanut rokotuksia Astra Zenecan rokotteella. Suomalaisviranomaiset ovat korostaneet Euroopan lääkeviraston tapaan, että rokottamisen hyödyt ovat haittoja suurempia.

Folkhälsomyndighetenin pääjohtaja Carlson sanoo ymmärtävänsä Suomen ratkaisua.

– Suomen ratkaisu on Suomen ratkaisu, ja tässä voidaan päätyä erilaisiin päätelmiin, enkä sanoisi, että toinen on oikeampi toinen, Carlson toteaa.

– Minusta meidän päätöksemme oli oikea, mutta en halua sanoa, että Suomen ratkaisu oli väärä.

Norjalainen lääkäriryhmä raportoi torstaina, että se ei näe mitään muita mahdollisia syitä kuin että juuri Astra Zenecan rokote aiheutti vakavia sivuoireita kolmelle terveydenhuollossa työskentelevälle henkilölle. Yksi heistä menehtyi. Asiasta kertoo norjalaislehti Verdens Gang.

Lääkäriryhmän mukaan rokote aiheutti voimakkaan immuunireaktion, joka johti veritulppiin ja verihiutaleiden vähenemiseen.

Ruotsissa jaettu 1,25 miljoonaa rokotetta

Ruotsissa on nyt jaettu 1,25 miljoonaa rokotetta ja 371 803 ihmistä on saanut jo kaksi annosta. Folkhälsomyndighetenin pääjohtaja Carlsonin mukaan rokotukset alkavat näkyä jo riskiryhmien kuolintapausten vähenemisessä.

Ruotsin hallitus korostaa, että suuresta määrästä huolimatta vielä ei ole aika alkaa poistaa nykyisiä rajoituksia. Päinvastoin liian moni on pääministeri Löfvenin mukaan alkanut slarvailla suositusten kanssa.

Löfven Astra Zenecan toimitusongelmista: ”Ei yhtä helppoa kuin limpparin valmistus”

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven korostaa, ettei koronatorjunnan maratonjuoksu ole vielä ohi. FREDRIK SANDBERG

Euroopassa on kohistu Astra Zenecan toimitusongelmista. Brittiläis-ruotsalainen lääkeyhtiö ilmoitti jälleen viime viikonloppuna uusista toimitusvaikeuksista.

Pääministeri Löfven huomauttaa, että taustalla on kaksi ongelmaa: Astra Zenecan oma eurooppalainen tuotanto sekä muiden maiden asettamat vientirajoitukset.

Maiden vientirajoituksiin yksityinen yhtiö ei voi vaikuttaa, Löfven huomauttaa.

– Belgiassa tuotantomääriä ei ole saatu kasvatettua odotetulla tavalla. Siinä Astra Zenecalla on itsellään vastuu, mutta pitää muistaa, että rokotteen kehittäminen ja valmistus ei ole helppoa. Se ei ole limpparin valmistusta.

Lue myös: