Nokian kaupungin perusturvalautakunta päätti viime viikolla, että kaupunki ostaa jatkossa perustason erikoissairaanhoidon palveluja Terveystalolta. Nokian kaupunki kertoo tiedotteessaan, että toiminnan suunnitellaan alkavan vuoden 2019 aikana.

Muutoksen tavoitteena on kaupungin mukaan nopeuttaa pääsyä hoitoon sekä hillitä erikoissairaanhoidon kustannusten kasvua.

Terveystalon lisäksi tarjouksen jättivät Mehiläinen ja Pihlajalinna. Kilpailutuksen voitti kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous.

Nokia aloittaa sopimusneuvottelut Terveystalon kanssa välittömästi. Sopimuksen kesto on 1.10.2019–30.9.2022, ja sitä on mahdollista jatkaa kahdella erikseen päätettävällä erillisellä optiovuodella.

– Terveystalolta ostettavat palvelut koskevat ainoastaan perustason erikoissairaanhoitoa, kuten esimerkiksi kaihin leikkaushoitoa ja nivelten tähystystä, kertoo Nokian kaupungin terveyspalveluiden johtaja Minna Luoto.

Luoto kertoo, että kiireellinen erikoissairaanhoito, synnytykset, syöpien hoito ja muu vaativa erikoissairaanhoito pysyvät jatkossa ennallaan.

Ostopalvelusopimus ei muuta tai rajaa asiakkaan oikeutta valita hoitopaikkaa, joten potilas voi edelleen valita hoitopaikakseen myös julkisen erikoissairaanhoidon. Lisäksi palveluseteli pysyy käytössä yhtenä hoidon tuottamistapana.

Tähän asti kaupunki on ostanut valtaosan erikoissairaanhoidon perustason hoidosta Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä, mutta sen haasteiksi ovat osoittautuneet kustannusten jatkuva kasvu ja pitkät jonotusajat.

Muutoksen myötä Nokia tavoittelee myös vuosittaisia kustannussäästöjä. Erikoissairaanhoidon vuosittaiset kustannukset ovat Nokialle noin 35 miljoonaa euroa.

Uudella toimintamallilla kaupunki tavoittelee noin miljoonan euron vuosittaisia säästöjä.

.