Syöpärekisterin mukaan suusyöpien ilmaantuvuus on kasvussa Suomessa. Vuosittain diagnoosin saa noin 300 suomalaista.

Juuri päivitetyn suusyövän Käypä hoito -suosituksen mukaan jopa 75 prosenttia tautitapauksista voitaisiin estää terveellisimmillä elintavoilla, eli tupakoimattomuudella, alkoholinkäytön vähentämisellä ja ravintotottumusten muutoksilla.

Tupakka ja alkoholi ovat suusyövän tärkeimmät riskitekijät, ja niiden yhteiskäyttö moninkertaistaa riskin.

Suusyövän tärkein ehkäisykeino on väestön kannustaminen tupakka- ja alkoholituotteiden välttämiseen. Tutkimusten mukaan myös monipuolinen, kasvispainotteinen ruokavalio suojaa suusyövältä, kun taas etenkin prosessoitu liha voi lisätä sairastumisriskiä.

Lisäksi HPV-tulehdus eli ihmisen papilloomavirus, huono suuhygienia ja krooniset tulehdukset suussa sekä pitkään jatkunut alkoholipitoisten suuvesien käyttö voivat lisätä suusyövän riskiä.

Syöpävaaraa kasvattavat myös jatkuvasti limakalvoja ärsyttävä tai hankaava proteesi tai hampaan reuna. Tietyt limakalvomuutokset, kuten leukoplakia, erytroplakia ja punajäkälä voivat muuttua pahanlaatuisiksi.

Jokainen voi vähentää suusyöpäriskiä huolehtimalla hyvin suuhygieniastaan ja ienterveydestään sekä käymällä säännöllisesti hammastarkastuksissa. Säännölliset suun terveystarkastukset, varhainen diagnostiikka ja hoito antavat potilaalle paremmat mahdollisuudet toipua suusyövästä.

Suusyövän ensisijainen hoitomuoto on leikkaus, jossa kasvain poistetaan mahdollisimman tarkasti, tai leikkaus- ja sädehoidon yhdistelmä. Tarvittaessa käytetään myös syöpälääkehoitoja.

Suusyöpä uusiutuu noin 30–40 prosentilla potilaista. Uusiutumisriskin ja toipumisen kannalta on tärkeää, että potilas vähentää päihteiden käyttöä, noudattaa omahoidon ohjeita ja sitoutuu seurantaan.