Biokemistit Kalifornian yliopiston (UC Berkeley) johdolla ovat kehittäneet crispr-molekyylisaksiin perustuvan nopean testin koronavirukselle. Se antaa positiivisen tai negatiivisen tuloksen alle 30 minuutissa.

Kaupan päälle testi on kvantitatiivinen tai ainakin puolikvantitatiivinen eikä ainoastaan kvalitatiivinen. Berkeleyn lehdistötiedotteen mukaan se paljastaa likimääräisen arvion siitä, paljonko koronavirusta tutkittu näyte sisälsi.

Tutkimusta johtivat biotekniikan professori Daniel Fletcher ja tutkijatohtori Melanie Ott. Siihen osallistui myös Jennifer Doudna, joka jakoi vastikään lokakuussa kemian Nobel-palkinnon ranskalaisen Emmanuelle Charpentierin kanssa – juurikin crispr-tekniikan kehittämisestä.

Crispr-testi ei ole kuitenkaan ensimmäinen laatuaan. Jo toukokuussa toinen yhdysvaltalainen huippuyliopisto MIT ilmoitti vastaavasta pikatestistä koronaan.

Fletcherin, Ottin ja Doudnan vasta julkaistussa crispr-pohjaisessa menetelmässä koeputkeen lisätään potilaan nenästä kaivettu näyte sekä kokoelma eräitä yhdisteitä, muun muassa crispr cas13-proteiinia. Se on tässä tapauksessa ”ohjelmoitu” aktivoitumaan, kun se kohtaa koronaviruksen rna-juosteen. Tämän jälkeen proteiini alkaa katalysoida reaktiota, joka tuottaa koeputkessa fluoresoivaa väriainetta.

Lehdistötiedotteen mukaan väriaineen kertyminen voidaan havaita vaikkapa puhelimen kameralla.

Toisin sanoen testissä ei tarvitse odottaa, että rna:sta tehtäisiin suuri määrä kopioita. Polymeraasiketjureaktio-menetelmässä (pcr) juuri tämä vaihe kuluttaa aikaa.

Tutkijoiden tieteellisen artikkelin tiivistelmä kertoo menetelmän herkkyydeksi noin 100 virus-rna:n kopiota mikrolitraa kohti, mikä vastaa konsentraationa vajaata 20 femtomoolia per litra. Artikkeli on julkaistu arvostetussa Cell-lehdessä.