Koronaviruksesta johtuva vierailukielto on aiheuttanut huolta ja murhetta osastoilla ja laitoksissa oleville ihmisille ja heidän omaisilleen. Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymässä geriatrian osastoilla päätettiin, että potilaiden kuulumisia kerrotaan omaisille vierailukiellon aikana säännöllisesti.

– Meitä alkoivat säälittää potilaat, joista osa kaipaa omaisiaan ja omaiset, joista osa on huolissaan, kertoo geriatrian ylilääkäri Marja-Liisa Karjula.

Kahdella osastolla potilaiden keski-ikä on hyvin korkea, ja suurin osa ei osaa käyttää puhelinta ollenkaan. Siksi hoitajat soittavat kerran viikossa potilaan tietoihin lähiomaiseksi merkatulle ihmiselle, ja kertovat, miten osastolla sujuu.

– Soittelin itsekin omaisille ja se tuntui tosi hyvältä. Omaiset olivat tyytyväisiä, Karjula sanoo.

Soittokierros ei vie Karjulan mukaan liikaa aikaa arjessa. Yleensäkin puhelintiedusteluille on varattu aikaa iltapäivisin, jolloin lääkärit ja hoitajat ovat ehtineet perehtyä kunkin potilaan tilanteeseen ja tietoa on parhaiten saatavilla.

– Kuulumisten kertominen on pieni asia, jolla on iso merkitys. On erittäin tärkeää, että potilaallekin voidaan kertoa tyttäreltä terveisiä.

Lue myös:

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.