Itä-Suomen yliopiston neurologian emeritaprofessori Hilkka Soiniselle on myönnetty kansainvälisen Alzheimer’s Association -järjestön arvostettu Bengt Winblad Lifetime Achievement Award -palkinto.

Palkinto myönnettiin tunnustuksena hänen pitkäjänteisestä ja menestyksekkäästä tutkimustyöstään Alzheimerin taudin ja muiden muistisairauksien parissa.

Palkinto julkistettiin järjestön kokouksessa Yhdysvaltain Denverissä maanantai-iltana Suomen aikaa.

Soininen on työskennellyt neurologian professorina Itä-Suomen yliopistossa ja ylilääkärinä Kuopion yliopistollisen sairaalan neurokeskuksessa.

Hän on johtanut useita kotimaisia, kansainvälisiä ja EU-tasoisia tutkimushankkeita ja -konsortioita sekä ollut päätutkijana monissa Alzheimerin tautiin ja lievään kognitiiviseen heikentymiseen liittyvissä lääketutkimuksissa.

Soinisen tämänhetkinen tutkimus keskittyy edistämään Alzheimerin taudin diagnostiikkaa, hoitoa ja ehkäisyä.

– Palkinto tuli minulle täydellisenä yllätyksenä. On hienoa, että suomalainen Alzheimer-tutkimus saa tällaista huomiota, sillä Suomella on Alzheimer-tutkimuksessa vahva asema. Olemme aktiivisia alan kansainvälisissä verkostoissa, Soininen sanoo tiedotteessa.

Soinisen mukaan suomalaiset tunnetaan erityisesti muistisairauksien ja Alzheimerin taudin ehkäisyyn keskittyvästä FINGER-tutkimuksesta ja World Wide FINGERS -verkostosta.

– Tällä saralla tekemistä riittää yhä, hän sanoo.