Keskuskauppakamari vaatii kolmansien koronarokotusten antamista nopeasti muillekin suomalaisille kuin riskiryhmien edustajille.

”Neljännen korona-aallon jyllätessä kolmas rokotuskierros pitäisi aloittaa rivakasti ja ulottaa se muihinkin kuin riskiryhmäläisiin. Myös koronapassi pitäisi ottaa laajempaan käyttöön, jotta yhteiskunta voidaan pitää auki”, Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen sanoo tiedotteessa.

Kauppakamari toteaa tiedotteessaan, että sairaalat täyttyvät nyt ennen kaikkea rokottamattomista koronaan sairastuneista, mutta virus leviää myös niiden joukossa, joiden toisesta rokotuskerrasta on useampi kuukausi.

”Kahden koronarokotteen teho hiipuu tutkimusten mukaan 4-6 kuukauden kuluttua rokotuksesta ja monella alkaa tulla tämä raja vastaan. Rokottamattomat lapset kantavat virusta nyt koulusta ja päiväkodeista kotiin myös kuukausia sitten rokotetuille vanhemmilleen”, tiedotteessa varoitellaan.

”Meillä on yli miljoona rokotetta varastossa. Kuitenkin Suomessa rokotetaan kolmatta kertaa vain yli 60-vuotiaita ja riskiryhmäläisiä. Kolmas rokotuskierros pitäisi ulottaa kaikille saman tien. Näin vältyttäisiin turhilta sairastumisilta ja sairaaloiden ylikuormittumisilta. Kenelle ja mihin tarkoituksiin rokotteita oikein säästellään”, Horttanainen ihmettelee.

Horttanaisen mukaan kolmansista rokotuksista tiedottaminen on myös ”jäänyt turhan hiljaiselle liekille”: moni kolmanteen rokotukseen oikeutettu ei tiedä, mistä rokotuksen saa ja milloin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on ehdottanut kolmannen rokotekierroksen laajentamista, mutta ehdotus koskisi tällä erää vain riskiryhmäläisten hoitajia ja muuta sote-henkilöstöä. Muun väestön osalta arvio kolmansista rokotteista on vasta tekeillä.

Ministeri Krista Kiuru (sd) on kuitenkin kertonut Iltalehdelle, että hallituskin varautuu kolmannen rokotekierroksen laajentamiseen kaikille halukkaille.

Keskuskauppakamari vaatii myös koronapassin käytön laajentamista. Koronapassin käyttöönotto pitäisi sallia myös silloin, kun muita rajoituksia ei ole voimassa, elinkeinoelämän edunvalvoja katsoo.

”Passi toimii hyvin muualla Euroopassa. Ei ole mitään syytä, miksi se ei olisi toimiva keino täälläkin pitää ravintolat ja tapahtumat auki. Koronapassin käyttöönottoa pitää laajentaa ja edistää”, Horttanainen sanoo.

LUE MYÖS: