THL:n tekemät tutkimukset ovat osoittaneet, että rahapelaaminen on Suomessa hyvin keskittynyttä. Liki neljännes pelituotoista tulee ongelmapelaajilta.

Peliautomaatteja on Suomessa erityisesti sellaisilla asuinalueilla, joissa koulutus- ja tulotaso ovat matalia ja työttömyysluvut korkeita. Ainutlaatuista koko maailmassa lieneekin se, että Veikkaus saa päättää itsenäisesti rahapeliautomaattien sijoittelun periaatteista.

Veikkauksen rahapelien jälleenmyyjien omavalvonnasta pitäisi säätää samaan tapaan kuin STM:n asetuksessa alkoholilain valvonnasta, kerrotaan THL:n blogi-tiedotteessa. Samassa yhteydessä olisi mahdollista säätää esimerkiksi rahapeliautomaattien sijoittelusta.

Rahapelihaittoja kokevat myös pelaajat, jotka eivät täytä erilaisilla mittareilla mitattuna ongelmapelaamisen kriteereitä. Rahapelihaittojen määrän vähentäminen vaatii toimia, joilla vaikutetaan myös kohtuullisesti rahapelejä pelaavien ryhmään. Pelaamista pitäisi esimerkiksi ohjata vähemmän koukuttaviin peleihin.

Arpajaislaki muuttui vuoden 2017 alussa, jolloin kolme rahapeliyhteisöä yhdistyi uudeksi Veikkaus Oy:ksi. Muutosta valmisteltaessa THL:n asiantuntijat nostivat esiin, mitä uhkia uudistus voi tuoda. Uhkia olivat esimerkiksi verkossa pelattavien rahapeliautomaattien ja muiden kasinopelien tarjonnan ja markkinoinnin voimakas kasvu uuden yhtiön verkkokaupassa.

Ainoaksi rahapelihaittojen vähentämiseen liittyväksi muutokseksi on kuitenkin jäänyt hajasijoitettuja rahapeliautomaatteja koskeva pakollinen pelaajien tunnistautuminen.

”Rahapelihaittojen ehkäisy ja vähentäminen ei saa jäädä vain peliyhtiön päätösten varaan. Tehtävässä onnistuminen edellyttää, että niin peliyhtiöön kuin sen toimintaa ohjaaviin toimielimiin saadaan lisää osaamista pelihaittojen ehkäisystä”, kerrotaan THL:stä.

Lue myös: Pelihimo on eri lajia kuin alkoholismi – Päihde- ja toiminnalliset riippuvuudet poikkeavat toisistaan neurobiologisesti (MU 11.3.)