Neljän naisen perustama yhtiö pyrkii etsimään parannuskeinoja sokeuteen. Kantasoluihin erikoistunut suomalainen start-up StemSight julkaisi tänään 500 tuhannen euron siemenrahoituskierroksen, joka tukee tietä kohti kliinisiä tutkimuksia. Suomalainen StemSight kehittää uutta hoitomenetelmää, jolla voidaan parantaa vakava sarveiskalvon sokeus valmiilla kantasoluterapialla.

Tiedotteen mukaan StemSightin innovaatioiden avulla sokeutuneet voivat saada näkökykynsä takaisin. Juuri perustettu neljän perustajanaisen yhtiö julkaisi tänään 500 tuhannen euron sijoituskierroksen. Mukana sijoittajia kuten syvän teknologian rahasto Voima Ventures ja Avohoidon Tutkimussäätiö.

Yrityksen mukaan sarveiskalvon sokeus on neljänneksi suurin sokeuden syy, ja se vaikuttaa henkilöihin kaikista ikäluokista. Tällä hetkellä sarveiskalvon sokeuden hoitoon kuuluu elinsiirto luovuttajalta, ja jono sarveiskalvonsiirtoihin on pitkä. Tämän lisäksi joka vuosi EU:ssa todetaan noin 300 uutta täysin parantumatonta tapausta, joille sokeus on lopullinen.

StemSight kertoo tuovansa toivoa kaikille potilaille ja tarjoavansa uuden hoidon, joka ei riipu sarveiskalvon luovuttajakudoksesta ja parantamaa myös aikaisemmin parantumattomat tapaukset.

”Sarveiskalvon luovuttajakudoksesta on valtava puute, ja 12,7 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa odottaa sarveiskalvonsiirtoa. Voimme käyttää ihmisen kantasoluja uusien sarveiskalvon solujen valmistamiseen skaalautuvalla tavalla tarjotaksemme ratkaisuja erilaisiin sarveiskalvon sokeuksiin”, kertoo tiedotteessa Laura Koivusalo, StemSightin perustaja ja toimitusjohtaja.

Yrittäjän esimerkkiä muille naisille

StemSight -tiimi on työskennellyt innovaation parissa nyt yhteen lasketusti 30 vuotta osana Tampereen yliopiston tutkimusryhmää. Nyt he tuovat tutkimuksen lähemmäs käytäntöä ja lähtevä tarkastelemaan kaupallisia mahdollisuuksia.

”Julkisella rahoituksella on mahdollista päästä vain tiettyyn pisteeseen. Uuden yrityksen myötä voimme todella alkaa muuttaa potilaiden elämää”, Koivusalo selittää.

Perustajilla on laaja-alaista asiantuntemusta ja he ovat tohtoreita biotekniikan, genetiikan, sekä solu- ja kudosteknologian aloilta. Steamsight kertoo myös olevansa siinä mielessä poikkeuksellinen, että se on yksi harvoista pelkästään naisista koostuva syväteknologia tiimeistä.

“Vaikka yrityksen perustaminen on iso askel, yksi motiiveista on myös mahdollisuus toimia esimerkkinä muille naisille yrityksen perustamisessa”, Koivusalo sanoo.