Virusten huippututkijat ovat kehittäneet uudenlaisen koronarokotteen, joka voidaan valmistaa kananmunassa, kuten nykyiset influenssarokotteet.

Rokote on New York Timesin mukaan tehokkaampi kuin nyt pistettävät rokotteet. Ennen kaikkea uutta rokotetta voidaan valmistaa näillä näkymin tehokkaasti lähes missä tahansa ilman kalliita tehdasinvestointeja, joita nykyiset rokotteet vaativat.

Näin myös köyhimmät valtiot ja niiden asukkaat voisivat saada koronarokotteen nopeammin kuin miltä nyt näyttää.

Uusi rokote tunnetaan nimellä NDV-HXP-S. Rokotteen kliiniset ihmiskokeet ovat alkamassa Brasiliassa, Meksikossa, Thaimaassa ja Vietnamissa. Hiiri- ja hamsterikokeissa rokote on osoittautunut tehokkaaksi ja toimivaksi.

Rokotteeseen on pystytty jalostamaan ominaisuuksia, jotka ovat nykyisiä esimerkiksi Modernan ja Pfizerin rokotteitta vielä parempia. Yhdysvalloissa biologi Jason Mc Lellan tutkimusryhmineen on onnistunut kehittämään keinon, jolla uuden koronaviruksen piikkiproteiinin toimintaa voidaan yhä heikentää.

Mc Lellanin kehittämä piikkipuolustus on istutettu Newcastlen virukseen, joka lisääntyy tehokkaasti kananmunassa. Mc Lellan oli avaintutkija myös nykyisten rna-koronarokotteiden kehittämisessä.

Newcastlen virus on lintuvirus, jota on hyödynnetty aiemmin ebolarokotteen tutkimuksessa. Newcastlen virus on ihmiselle vaaraton. NDV-HXP-S-rokotteen hiiri- ja marsukokeet alkoivat jo viime lokakuussa.

Toistaiseksi näyttää siltä, että kananmunassa pystytään tuottamaan nopeasti ja halvalla uutta koronarokotetta, joka pystyy nujertamaan koronaviruksen piikkiproteiinin toimintaa jopa nykyisiä rokotteita tehokkaammin.

Ensimmäiset ihmiskokeet päättyvät heinäkuun loppuun mennessä, minkä jälkeen toisen ja kolmannen vaiheen kokeet kestävät vielä useita kuukausia. Tutkimusta on pystytty tekemän Gatesin säätiön rahoituksella.

Teksasin yliopisto, missä myös tohtori Mc Lellan työskentelee, aikoo myöntää ilmaisia lisenssejä rokotteen tuotantoon 80 köyhimmälle maalle aikanaan. Koronaviruksen todellinen nujertaminen vaatii väestöltä immuniteettia maailmanlaajuisesti.