Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan Suomessa kukaan kaksi rokoteannosta saaneista ei kuitenkaan ole sairastunut vakavaan tautimuotoon. THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoo Mediuutisissa julkaistussa artikkelissa (MU 28.7.), että yksi annos ei vielä suojaa tartunnalta, vaikka se antaa puolelle tartunnan saaneista aika hyvän suojan vakavamman taudin kehittymistä vastaan.

Salminen huomauttaa samassa yhteydessä, että yhä useampi koronaan sairastuneista tulee olemaan rokotettuja.

Lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuuti ottaa Turun Sanomissa julkaistussa blogissaan kantaa samaan aiheeseen. Knuutin mukaan merkittävä määrä -huomioon liittyy tilastollinen harha, Base Rate Bias tai Base Rate Fallacy.

Knuuti avaa harhaa näin: Kun rokotettujen osuus väestössä kasvaa, rokotettujen sairastuneiden suhteellinen osuus kasvaa myös, vaikka rokotuksen teho olisi edelleen hyvä.

Eli jos rokotuksen teho on 90 prosenttia ja rokotettuja väestössä 50 prosenttia, oletus on, että 20 prosenttia rokottamattomista sairastuisi.

Knuuti selventää edellistä vielä, että koska rokotteen teho tässä esimerkissä on 90 prosenttia, tämä tarkoittaa sitä, että kun rokottamattomista sairastuisi 20 prosenttia, rokotetuista sairastuisi 2 prosenttia. Rokotus siis esimerkissä estäisi 90 prosenttia sairastumisista.

Jos taas rokotuksen teho olisi 90 prosenttia, rokotettuja väestössä 90 prosenttia, oletus olisi, että 20 prosenttia rokottamattomista sairastuisi.

Lukuina tämä Knuutin mukaan olisi: 10 rokottamattomasta sairastuisi 20 prosenttia eli kaksi henkilöä , 90 rokotetusta sairastuisi 2 prosenttia eli 2 henkilöä. Sairastuneista 4 henkilöstä 2 olisi rokottamattomia ja 2 rokotettu

Knuutin johtopäätös siis yksinkertaisesti on, että ”Kun rokotuskattavuus väestössä kasvaa myös rokotettujen suhteellinen osuus sairastuneista kasvaa vaikka rokotteen teho olisi edelleen hyvä”.