Suojavälineistä on tällä hetkellä huutava pula terveydenhuollossa. Forssan seudulla keksittiin ratkaisu vanhuspalveluiden kasvosuojainpulaan, kun Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (FSHKY) otti yhteyttä Forssan Yrityskehitykseen.

– Vanhuspalveluiden palvelualuejohtaja soitti minulle ja pyysi apua vanhuspalveluiden hengityssuojainpulaan. Otin haasteen vastaan ja lähdin kontaktoimaan paikallista yritysverkostoa ja mahdollisia tekijöitä, kertoo Forssan Yrityskehitys Oy:n toimitusjohtaja Riikka Riihimäki.

Suojaimet ovat yleensä kertakäyttöisiä, ja niitä kuluu paljon. Forssassa paikalliset ompelijat valmistavat nyt hengityssuojaimia, jotka kestävät voimakkaan pesukäsittelyn.

Materiaaliselvitysten jälkeen ypäjäläinen ompelija Leena Teperi suunnitteli suojaimen prototyypin parissa päivässä. Malli hyväksytettiin Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymällä, ja suojaimien valmistus alkoi saman tien.

Ensimmäinen valmistettava erä on tuhansia kappaletta.

– Olemme nyt kartoittaneet kaikki seudun ompelijat ja ottaneet heidät listoillemme. Tieto näistä pestävistä suojavälineistä on kiirinyt jo muihinkin kuntiin ja nyt teemme työtä, että saamme yhdistettyä tilaajat ja tekijät, Riihimäki sanoo.

Riihimäki iloitsee siitä, että hanke tuo samalla työtä monelle paikalliselle yrittäjälle.

Hengityssuojaimia on monentasoisia. Oletettavasti Forssan ompelijoiden tekemät maskit eivät ole tehokkuusluokkaa, jota käytetään terveydenhuollossa suojaamaan henkilökuntaa virustartunnoilta.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.