Olli Carpén

Professori, tieteellinen johtaja, Helsingin Biopankki. Hus ja Helsingin Biopankki ovat merkittävässä roolissa helmikuussa käynnistyneessä Bigpicture-hankkeessa, jossa luodaan maailman laajin patologian näytteiden digitaalinen kuva-arkisto. Tavoitteena on tekoälyn opettaminen näytteiden esiseulontaan ja jatkossa jopa diagnosointiin.

Maaret Castrén, Hanna Vainio ja Arja Kobylin

Hus Akuutin toimialajohtaja, palvelupäällikkö ja osastonylilääkäri, Hus. Iskuryhmä, joka ideoi etävastaanoton päivystykseen. Jorvin ja Peijaksen päivystyksissä on meneillään pilotti, jossa kokeillaan hoitaa osa kiireistä apua tarvitsevista potilaista etälääkärin avulla.

Anette Haukilahti

LL, väitöstutkija, Oulun yliopisto. Haukilahti etsi keinoa ennustaa sydänperäisen äkkikuoleman riskiä naisilla. Riskin sukupuolieroista on tehty tutkimusta vain vähän, vaikka erityisesti naisilla äkkikuolema on usein sepelvaltimotaudin ensimmäinen ilmentymä.

Lista jatkuu kuvan jälkeen.

Anette Haukilahti.

Jaro Karppinen

Professori, kuntoutusjohtaja, Eksote. Lappeenrannassa alkoi loppuvuodesta uusi fysioterapeuttien tule-suoravastaanottokoulutus, jossa panostetaan myös hyvän validoivan vuorovaikutuksen opetteluun. Vuoden kestävä koulutus tuottaa lisää asiantuntijoita terveysasemien tule-potilaiden avuksi.

Reijo Laaksonen

Johtaja, Tampereen yliopiston Sydän- ja verisuonitautien tutkimuskeskus. Laaksonen vetää eurooppalaista CoroPrevention-tutkimushanketta, jossa etsitään uusia keinoja sydäntapahtumien ehkäisyyn ja diagnostiikkaan. Hankkeessa on jo kehitetty mobiilisovellus, jonka tavoite on osoittaa, että valtaosa sydäntapahtumien ehkäisystä voidaan toteuttaa sovelluksen kautta kuormittamatta ammattilaisia.

Lasse Lempainen

Urheiluortopedi. Lempainen on solminut yhteistyösuhteet jalkapallomaailman huippuseuroihin ja leikannut tähtipelaajia Suomessa Mehiläisen urheilusairaalassa. Lempaisen tutkimus ja osaaminen parantaa vammojen diagnostiikkaa ja hoitoa ja hyödyttää siten kaikkia alueen potilaita.

Carita Linden-Lahti

Proviisori, Hus apteekki. Toiminut monipuolisesti lääkitysturvallisuustehtävissä Husissa ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä. Osallistunut tulevaisuuden lääkitysturvallisuusasiantuntijoiden opettamiseen Helsingin yliopistossa ja ollut keskeisesti vaikuttamassa farmasistien osaamisen laajemmassa hyödyntämisessä.

Lista jatkuu kuvan jälkeen.

Carita Lindén-Lahti. JUHO KUVA

Solja Niemelä

Päihdelääketieteen apulaisprofessori, Turun yliopisto. Vastuullinen opettaja opintojaksolla, joka valittiin Turun yliopiston Vuoden opintojaksoksi. Päihdelääketieteen opintojakson tavoitteena on aktivoida opiskelijaa tunnistamaan ja pohtimaan päihdeongelmiin liittyviä asenteita ja häpeäleimaa, jotka voivat vaikeuttaa päihdeongelmista kärsivän hoidon saamista.

Kirsi Nikander

Koululääkäri, Helsinki. Tekee kaivattua väitöstutkimusta siitä, voidaanko kyselytutkimuksella tunnistaa ne lapset, jotka erityisesti hyötyisivät koululääkärin tarkastuksesta. Nykyiset, lakisääteiset ja kaikkia koskevat tarkastukset haastavat järjestelmää.

Hanna Renvall

Neurologi, yhteisprofessori, Aalto-yliopisto ja Hus. Renvall on mukana EU-hankkeessa, jossa pyritään kehittämään kaksi uutta tekoälyyn perustuvaa digitaalista työkalua. Tavoitteena on löytää lievästä kognitiivisesta heikentymisestä kärsivien joukosta jo varhaisessa vaiheessa ne, joilla on merkittävästi kohonnut riski edetä merkittävään muistisairauteen.