Riski keuhkosyövälle ja muille hengityselinten syöville altistumisesta saattaa olla korostunut esimerkiksi palohenkilökunnalla ja kaivostyöläisillä. Samaan joukkoon voi lukea kaikki ammatit, joissa altistuu erilaisille kaasuille.

”Riskienhallinnassa korostuu vahvasti suojauksen käyttö, jottei esimerkiksi koskaan joudu hengittämään palokaasuja. Yhtä lailla on tärkeää, ettei näiden ammattien harjoittajilla olisi muita riskitekijöitä, kuten tupakanpolttoa”, Kononen sanoo tiedotteessa.

Keuhkosyövän selvimmät oireet ovat pitkäkestoinen yskä, liman nousu, hengenahdistus sekä pahimmillaan painon lasku, kipuoireet ja veren ilmaantuminen yskiessä.

”Aikaisemmin syöpää on esiintynyt myös maalareilla ja muilla kemikaalialan työntekijöillä, jotka ovat altistuneet karsinogeenisille kemikaaleille. Riippuen kemikaalista, syöpää on esiintynyt niin maksassa kuin virtsarakossakin. Yleisesti voi sanoa, että jos altistuksen kesto on yli viisi vuotta, riski kasvaa huomattavasti. Syövät voivat liittyä hengityselimiin, keuhkoihin, keuhkopusseihin, maksaan tai virtsateihin. Suojautumista pitäisi tehdä siten, ettei kemikaalia päädy iholle eikä sitä hengitä.”

Aurinkorasva voi piilottaa punotusoireet

Jos työskentelee kesäisin ulkosalla, esimerkiksi rakennustyömaalla, voi pitkäaikaisesta auringonpaisteelle altistumisesta muodostua riskitekijä. Tällöin uhkana ovat eri ihosyövät, kuten basaalioomat, tyvisolusyövät, okasolusyövät ja pahimmillaan melanooma.

Nämä voivat ilmetä luomimuutoksina, ja erityisen tarkkana tulee olla sellaisten luomien kanssa, jotka ovat esimerkiksi tummia, epäsäännöllisiä, pinnastaan koholla tai kuopalla olevia tai kutisevia ja vuotavia.

”Paras keino riskin välttämiseksi on yleinen suojaus ja erityisesti päähineen käyttö. Usein ihmiset ymmärtävät kyllä muun kehon suojauksen tarpeen, mutta pää saattaa jäädä suojaamatta. Myös aurinkorasvoilla voi olla epäsuora vaikutus, sillä niiden avulla auringossa voi olla pitempään, eikä silloin välttämättä tule mitään punotusoiretta. Rasvasta saattaa kuitenkin päästä ultraviolettisäteilyä jossain määrin läpi. Suosittelenkin käyttämään uv-suojakertoimiltaan korkeita aurinkorasvoja, joista on tässä suhteessa suurin hyöty.”

Ylipaino altistaa monille eri syöville

Istuma- tai toimistotyö ei altista millekään syövälle erityisesti, mutta Konosen mukaan on huolestuttavaa, mikäli staattinen työ johtaa liikkumattomuuteen yleisemminkin.

”Urheilun ja liikunnan vähäisyydellä on välillinen yhteys kaikkiin syöpätauteihin, mikä ei liity niinkään alkukasvaimien muodostumiseen vaan yleistyneeseen ylipainoon. Rasvakudoksen määrän kasvaessa kasvaa myös esimerkiksi estrogeenipitoisuus naisilla, mikä lisää rintasyövän riskiä. Lisäksi ylipaino jonkin verran johtaa lieväasteiseen tulehdustilaan elimistössä lisäten esimerkiksi ruoansulatuskanavan syöpien riskiä”, Kononen kertoo.

Epätavallisin Konosen mainitsema ammattiryhmä ovat puolestaan astronautit.

”Avaruudessa on kosmista säteilyä, jota astronautit saavat monikymmenkertaisia määriä kuin täällä pallon pinnalla saadaan. Iso kysymys on, että tuleeko tulevaisuudessa avaruusturisteilla olemaan tavanomaista enemmän syöpätauteja.”

Lue seuraavaksi: