Tällä viikolla vietetään valtakunnallista PCOS-viikkoa. Teemaviikon järjestää gynekologinen potilasjärjestö Korento ry,

PCOS (polycystic ovary syndrome) eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on naisten tavallisin hormonihäiriö, jota esiintyy 10–18 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. PCOS:ään liittyy erilaisia oireita, joista diagnoosi edellyttää kahta seuraavista: monirakkulaiset munasarjat, pitkittynyt tai puuttuva kuukautiskierto sekä miessukuhormonin liiallinen vaikutus, joka ilmenee erityisesti karvojen liikakasvuna eli hirsutismina sekä aknena. PCO eli monirakkulaiset munasarjat ovat tavallinen löydös eikä niihin liity PCOS:n hormonaalisia häiriöitä.

Oireyhtymään liittyy myös rasvakudoksen kertymistä erityisesti keskivartalon alueelle, ja laihduttaminen vaatii normaalia enemmän työtä. Ylipaino sekä liiallinen miessukuhormonintuotanto heikentävät sokeriaineenvaihduntaa. Tästä johtuen PCOS-potilailla on kohonnut riski rasva- ja sokeriaineenvaihdunnanhäiriöihin sekä kaksin- tai kolminkertainen riski sairastua tyypin 2 diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään. Myös riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin on kohonnut.

Pitkittynyt (kierto yli 35 vuorokautta vähintään kaksi kertaa vuodessa) tai puuttuva kuukautiskierto kertovat munasolujen kypsymishäiriöistä tai ovulaation puuttumisesta. PCOS diagnosoidaankin usein tilanteessa, jossa raskaus ei ala suunnitellusti. PCOS on yleisin naisesta johtuva syy lapsettomuuden taustalla. Hedelmöityshoitojen avulla ennuste vähintään yhden lapsen saamiselle on kuitenkin hyvä, eikä eroa muihin naisiin ole havaittu.

Lapsettomuusuhan lisäksi PCOS:ään liittyvistä oireista moni vaikuttaa merkittävästi muun muassa minäkuvan kokemukseen ja seksuaalisuuteen. Karvojen liikakasvu, akne, hiustenlähtö sekä ylipaino voivat aiheuttaa voimakasta häpeää, sillä ne osuvat yhteiskunnassamme naisellisuuteen liitettyihin alueisiin kehossa.

Vaikka PCOS on yleinen, se on edelleen huonosti tunnettu. Oireita ei helposti tunnisteta oireyhtymään liittyviksi terveydenhuollossa, minkä vuoksi diagnoosi saadaan usein vasta lapsettomuushoitoihin hakeuduttaessa. Mahdollisimman varhainen PCOS-diagnoosi vähentää ahdistusta ja hämmennystä, jota selittämättömät oireet kuten kuukautisten puuttuminen tai miestyyppinen karvankasvu aiheuttavat. Varhainen diagnoosi mahdollistaa oikean hoidon oireiden hillitsemiseksi ja terveysriskien ehkäisemiseksi.

Teemaviikolla keskitytään jakamaan tietoa PCOS:stä, jotta yhä useampi osaisi hakeutua tarvittaessa hoitoon ja saisi PCOS:ään liittyvät oireet hallintaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.