Liikunnan määrä lisääntyy yksinkertaisilla kannustimilla, kertoo Itä-Savon alueen työyhteisöille suunnattu Tuottavuutta hyvinvointia kohentamalla -hanke.

Hankkeen tulosten mukaan liikuntaa lisää esimerkiksi se, että liikkumattomuus tehdään näkyväksi älykellon avulla, ja samalla kello motivoi askeleiden lisäämiseen.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin vetämässä hankkeessa on 233 osallistujaa yhteensä 12 työyhteisöstä sekä julkiselta että yksityiseltä puolelta ja kolmannelta sektorilta.

Kuuden kuukauden seurantamittauksia on hankkeessa tehty toistaiseksi 108 henkilölle. Noin viidenneksellä paino on tippunut puolessa vuodessa viisi prosenttia tai enemmän. Vajaalla kolmanneksella vyötärö on kaventunut viisi senttimetriä tai enemmän. Enimmillään paino on pudonnut 10 kiloa ja vyötärö kaventunut 17 senttiä.

Osa niistä henkilöistä, jotka onnistuivat pudottamaan painoaan viisi prosenttia, on nykyisin normaalipanoisia, eikä riski sairastua elintapasairauksiin ole läheskään niin iso kuin projektin alussa.

Muutos osallistujien liikuntamäärissä on tehty näkyväksi muun muassa kyselytutkimuksilla ja haastatteluilla. Osallistujat ovat myös saaneet neljäksi viikoksi älykellot käyttöönsä, ja ne on synkronoitu työyhteisön yhteiseen Heiaheia-sovellukseen.

Sysäyksen muutokselle sai monen kohdalla aikaan alussa toteutettu kehon kuntoindeksi -mittaus.

Hanke jatkuu itäsavolaisissa työyhteisöissä ensi kesään asti. Viimeisten mukaan tulevien työyhteisöjen kanssa puolen vuoden ponnistus alkaa vuoden 2021 alussa. Keväällä 2021 julkaistaan vielä tarkempia tuloksia tutkimushankkeesta.