Lokakuun lopussa lähes 137 000 potilasta odotti hoitoon pääsyä erikoissairaanhoitoon. Heistä 13 prosenttia oli odottanut yli puoli vuotta pääsyä kiireettömään hoitoon, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Kymmenen viime vuoden aikana sairaanhoitopiireihin yli puoli vuotta kiireetöntä hoitoa odottaneita on ollut elokuun lopussa keskimäärin noin 2 000. Tämän vuoden elokuussa heitä oli lähes 18 000. Se on poikkeuksellisen paljon.

Syy ruuhkiin on koronavirusepidemia. Sairaanhoitopiirit joutuivat siirtämään kevään ja alkukesän aikana kiireettömiä hoitoja, ja myös potilaat peruivat jo sovittuja hoitoaikoja.

Yli puoli vuotta kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottaneiden osuus oli elokuun lopussa suurin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä, liki 22 prosenttia, ja pienin Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä, 0,6 prosenttia.

Pitkään hoitoa odottaneiden potilaiden osuus on kasvanut lähes kaikissa sairaanhoitopiireissä sekä huhtikuun lopun tilanteesta että viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Potilaita on lähetetty kiireettömään erikoissairaanhoitoon tänä vuonna vähemmän kuin kahtena edellisenä vuonna. Kiireettömän hoidon lähetteitä saapui sairaanhoitopiireihin tammi–elokuussa 10 prosenttia eli noin 85 000 kappaletta vähemmän kuin viime vuonna.

– Perusterveydenhuollon käynnit ovat vähentyneet koronavirusepidemian aikana, joten potilaita ei todennäköisesti ole lähetetty entiseen malliin myöskään erikoissairaanhoitoon, sanoo kehittämispäällikkö Pirjo Häkkinen THL:n tiedotteessa.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti?

Kirjautumalla tästä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.