Syöpien diagnosointi on parantunut Yhdysvalloissa maan entisen presidentin Barack Obaman tekemän terveydenhuoltouudistuksen ansiosta. Asiasta on kertonut uutistoimisto AFP.

Obama hyväksyi miljoonille ihmisille sairausvakuutuksen mahdollistaneen lain vuonna 2010. Lain ansiosta vailla sairasvakuutusta olleiden yhdysvaltalaisten osuus putosi 16 prosentista alle 12 prosenttiin.

Vuosittaisessa syöpätautien ASCO-kongressissa julkaistiin tänä vuonna kaksi tutkimusta, joiden mukaan laki on aikaistanut syöpädiagnoosien tekoa ja tasoittanut musta- ja valkoihoisten välillä olleita eroja syövän hoidossa.

Johns Hopkins yliopiston tutkimuksen mukaan munasarjasyövän varhaisdiagnoosit ovat lisääntyneet 1,7 prosentilla Obamacaren myötä.

Yhdysvalloissa todetaan munasarjasyöpä vuosittain noin 22 000 naisella. Varhaisessa vaiheessa olleita syöpiä on todettu lähes 400 enemmän.

Varhaisvaiheessa diagnosoitujen naisten eloonjäämisprosentti viiden vuoden kuluttua on 75 prosenttia. Jos syöpä havaitaan myöhemmin, eloonjäämisprosentti tippuu vain 30 prosenttiin.

Yalen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan Obamacare taas on auttanut käytännössä kitkemään syöpähoitojen aloittamisessa olleet erot musta- ja valkoihoisten yhdysvaltalaisten väliltä.

Mahdollisimman pian diagnoosin jälkeen syöpähoito aloitettiin

Ennen Obamacarea syöpähoitoa mahdollisimman pian diagnoosin jälkeen saaneiden mustaihoisten potilaiden määrä oli 4,8 prosenttia pienempi kuin valkoihoisten. Lakimuutos paransi sekä musta- että valkoihoisten lukemia. Oikea-aikaisesti syöpähoitoa saavien mustaihoisten potilaiden määrä nousi peräti 6,1 prosenttia ja valkoihoisten 2,1 prosenttia.

Obaman seuraaja presidentti Donald Trump on uhannut kumoavansa terveydenhuoltolakiuudistuksen, mikäli hänet valitaan toiselle kaudelle.

ASCO-kongressissa julkaistuista tutkimustuloksista uutisoi Suomessa ensimmäisenä Yle.