Suomen Lääketieteen Säätiö on avannut lahjoituskaupan, jonka kautta yksityishenkilöt pääsevät tekemään lahjoituksia muun muassa tartuntatautien tutkimukseen.

Jokainen lahjoitettu euro menee lyhentämättömänä tutkimukseen.

– Koronatilanne koskettaa nyt meitä jokaista, ja monella on halu auttaa. Siksi avasimme väylän vaikuttaa ja tukea ratkaisujen löytämistä. Jokainen lahjoitus auttaa tutkijoita löytämään keinoja paitsi nykytilanteen ratkaisemiseksi myös tulevaisuuden uhkiin varautumiseen, kertoo Suomen Lääketieteen Säätiön puheenjohtaja Oskari Heikinheimo.

Suomen Lääketieteen Säätiön viime syksynä Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta ilmenee, että liki 70 prosenttia suomalaisista on halukkaita tukemaan lääketieteellistä tutkimusta.

Erityisesti alle 25-vuotiaat nuoret suhtautuvat positiivisesti lahjoittamiseen ja korostavat suomalaisen tutkimuksen mahdollisuuksia globaalien ongelmien ratkaisemissa. Käytännössä Yli 65-vuotiaat lahjoittavat lääketieteelliseen tutkimukseen muita useammin.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomen Lääketieteen Säätiö on jakanut apurahoja yli 20 miljoonaa euroa ja rahoittanut noin 1 500 lääketieteen tutkijaa ja tutkimusryhmää.

Yksityishenkilöiden ja yritysten tekemät lahjoitukset ovat vuonna 1960 perustetun säätiön keskeinen varojen lähde.

– Koronatilanne on nyt akuutti, mutta on hyvä muistaa, että lääketieteellinen tutkimus on pitkäjänteistä. Ilman laadukasta tutkimusta ei ole laadukasta terveydenhoitoa. Tärkeintä on ohjata rahoitusta tutkijoille, jotta työ ratkaisujen etsimiseksi voi jatkua, Heikinheimo sanoo.

Lahjoitussivuston kautta kansalaiset voivat valita, mitä lääketieteen tutkimusalaa he haluavat tukea. Tartuntatautien lisäksi lahjoituksen voi kohdistaa esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien, syöpien tai lasten- ja nuorisopsykiatrian tutkimukseen.

Lahjoituksen voi tehdä osoitteessa www.laaketieteensaatio.fi/lahjoitukset

Huhtikuun alussa Suomen Lääketieteen Säätiö yhdisti voimansa kolmen muun suomalaissäätiön kanssa koronavirusta ja viruspandemioita vastaan. Juho Vainion Säätiön, Minervasäätiön, Paulon Säätiön ja Suomen Lääketieteen Säätiön yhteisestä rahastosta jaettiin tutkimusapurahoja yhteensä 800 000 euroa.

Tämän lisäksi Suomen Lääketieteen Säätiö täydensi kevään apurahahakua ylimääräisellä 400 000 eurolla, joka kohdennetaan nuorille tutkijoille tulevaisuuden terveysuhkien torjuntaan.

Säätiön apurahat vuodelle 2021 ovat haettavissa toukokuun aikana.

– Tämänhetkinen pandemia ei ole historian ensimmäinen – eikä viimeinen. Uskomme suomalaisen tutkimuksen vaikuttavuuteen pandemioiden ja niiden seurausten nujertamisessa, Heikinheimo sanoo.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran toukokuussa 2020.