Viime viikon tiistaina 7. huhtikuuta Kiinasta Suomeen saapunut erä Huoltovarmuuskeskuksen tilaamia kirurgisia maskeja ja hengityssuojaimia aiheutti kohun, kun osoittautui, ettei viisi miljoonaa euroa maksanut tuote-erä ollut aivan sitä mitä maahantuoja oli luvannut.

Lisäksi huomiota herätti riita kahden maahantuontikuvioon liittyneen yrittäjän, Tiina Jylhän ja Onni Sarmasteen, välillä. Asiasta ensimmäisenä uutisoinut Suomen Kuvalehti kertoi alkuperäisessä jutussaan, että maahan saapui kaksi miljoonaa kirurgista maskia ja 230 000 hengityssuojainta.

Lain ja viranomaisvaatimusten mukaan hengityksensuojaimet suojaavat niiden käyttäjää kiinteiltä ja nestemäisiltä aerosoleilta, aiheutuupa mahdollinen vaara sitten mikrobeista tai muuten haitallisista aineista. Kirurginen suu-nenäsuojus puolestaan suojaa virallisen määritelmän mukaan muita ihmisiä käyttäjän nesteroiskeilta eli hänen hengityksensä, yskimisensä tai aivastuksensa aiheuttamilta pisaroilta.

Teknologian tutkimuskeskus VTT testaa normaalistikin kaikki Huoltovarmuuskeskuksen tilaamat ja Suomeen saapuneet suojaimet ja varmistaa, että ne täyttävät annetut vaatimukset. VTT testasi myös ”kohuerän” tuotteet ja raportoi niistä heti pääsiäisen jälkeen.

Erään kuului 230 000 kappaletta KN95 Truworths -hengityksensuojaimia, jotka VTT:n testin perusteella eivät kuitenkaan täytä kolmesta EN 149 -standardin luokasta edes väljimmän, FFP1-luokan vaatimuksia. Niiden hiukkasten läpäisyprosentti oli testissä 25,2 prosenttia, kun se saa FFP1-luokassa olla korkeintaan 20 prosenttia. Näitä ”hengityksensuojaimia” ei siis voi käyttää hengityksensuojaimina, jotka suojaisivat käyttäjäänsä.

KN95 Truworths -tuotetta testattiin kuitenkin myös suu-nenäsuojuksena. Sen suodatustehokkuus oli tässä testissä 98,1 prosenttia, eli se täyttää standardin EN 14683 Type II -luokan vaatimuksen.

Luokan II suojus on tarkoitettu pääasiassa terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön leikkaussalissa infektioiden leviämisriskin vähentämiseksi. Tuote kelpaisikin siis tarvittaessa tähän käyttöön suojaamaan hengitystieoireettomia potilaita vaikkapa sairaalan työntekijöiden hengityksen mikrobeilta.

Hengityksensuojaimissa on toisinaan ulospuhallusventtiili. KN95 Truworths -tuotteessa ei ole ulospuhallusventtiiliä, mikä on olennaista, jotta tuotteella todella on suojaustehoa sen käyttäjän nesteroiskeilta ulkomaailmaan päin.

Maahantuontierässä oli myös kahdenlaisia suu-nenäsuojuksia, malleja Face Mask Truworths ja Disposable protective mask Nidy. Ne eivät täyttäneet EN 14683 -standardin mukaista suodatustehokkuutta edes löyhimmässä Type I -luokassa, joka edellyttää vähintään 95 prosenttia bakteerien erotusastetta.

Ensin mainitun tuotteen erotusaste oli 65,9 prosenttia ja jälkimmäisen 90,2 prosenttia. Nämä ”suu-nenäsuojukset” eivät siis kelpaa käytettäväksi kirurgisina suu-nenäsuojuksina.

Niitä voidaan kuitenkin VTT:n mukaan harkita hyödynnettävän toiminnoissa, joissa STM on ohjeistanut kankaisten suojaimien käyttöä. Esimerkiksi kotihoidon työntekijät voisivat käyttää niitä kertakäyttöisinä terveiden ja oireettomien asiakkaiden kanssa.

Hengitystieinfektioon sairastunutta potilasta hoidettaessa sekä henkilökohtaisen avun saajaa avustettaessa on kotihoidossakin sitä vastoin käytettävä virallisesti hyväksyttyä kirurgista suu-nenäsuojusta.

Viranomaiset ovat koronavirustilanteen vuoksi jo höllentäneet vaatimuksiaan suojavarusteiden osalta: esimerkiksi normaalisti vaadittua CE-merkintää ei edellytetä.

Huoltovarmuuskeskus kertoi tämän viikon tiistaina tehneensä tutkintapyynnön poliisille viime viikolla toimitettuun varustehankintaan liittyen, koska varusteet eivät olleet sitä mitä luvattiin.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.