Helsinki ja Espoo tiedottivat tiistaiaamuna omien asukkaidensa koronarokotuksista. Molemmat kutsuvat rokotuksiin 85-vuotta tänä vuonna täyttäviä tai sitä vanhempia asiakkaitaan sekä heidän omaishoitajiaan.

– Etenemme rokotusjärjestyksessä kansallisten linjausten mukaisesti. Vuonna 1936 syntyneiden ja sitä vanhempien lisäksi rokotusvuorossa ovat nyt omaishoitajat, joilla on omaishoidon tuen päätös, kertoo, Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen tiedotteessa.

Helsinkiläiset voivat varata rokotusajan osoitteesta koronarokotus.hel.fi tai soittamalla ajanvarausnumeroon 09 310 46300. Ajanvarausnumero on auki arkisin klo 8-18. Ajanvaraus aukeaa tänään tiistaina. Omaishoitajat voivat varata ajan tällä hetkellä vain ajanvarausnumerosta.

Rokotukset alkavat käytännössä 1. helmikuuta. Rokotuksia annetaan ajanvarauksella alkuun Jätkäsaaressa, Malmilla ja Myllypurossa.

– Aloitamme rokotukset kolmessa pisteessä ja neljäs rokotuspiste on tulossa myöhemmin. Puhelinajanvarauksen kapasiteetti on mitoitettu suureksi, mutta toivomme malttia varsinkin alussa. Toivomme myös, että muut kuin nyt rokotusvuorossa olevat eivät vielä soittaisi vaan jaksaisivat odottaa vuoroaan, Lukkarinen sanoo.

Etenemme rokotuksissa sitä mukaa kun rokotteita saadaan.

Ensi viikolla on käytettävissä reilut 2 000 rokoteannosta, mutta ensimmäisessä aallossa rokotettavia ikäihmisiä on Helsingissä noin 14 000.

– Tällä hetkellä rokotteita on käytössä melko vähän. Etenemme rokotuksissa sitä mukaa kun rokotteita saadaan. Siitä, miten paljon rokotteita saadaan ja miten nopeasti jatkossa rokotukset edistyvät, ei ole vielä tarkkaa tietoa. Tähän vaikuttaa hyvin paljon tämän viikon lopussa ennakoitu AstraZenecan rokotteen myyntilupa kertoo tiedotteessa terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen.

Ikääntyneet saavat rokotuksista tiedotteen kotiin. Tiedote on tulossa 85 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille tämän viikon lopulla tai ensi viikon alussa. 70 vuotta täyttäneille helsinkiläisille lähetetään tiedote rokotuksista kotiin sitä mukaa kun heidän rokotusvuoronsa tulee.

Iäkkäimmille helsinkiläisille on myös aikeena soittaa koronarokotuksista. Pyrkimyksenä on tavoittaa iäkkäimmät kansalaiset mahdollisimman kattavasti myös tätä kautta.

Kotihoidon asiakkaat saavat tietoa rokotuksista kotihoidon työntekijöiltä. Heille tullaan tarjoamaan tilanteesta riippuen rokotusta joko rokotuspisteessä tai kotona. Palvelutalojen asukkaita rokotetaan myös paikan päällä.

LUE MYÖS:

Espoon koronarokotusajanvarauspalvelu on tänään tiistaina avattu koronarokotusaika.fi, jonka on tuottanut Hus. Rokotusaikoja voi varata myös Espoon kaupungin koronarokotusajanvarausnumerosta 09 816 34800 maanantaista perjantaihin kello 8–18.

Rokotukset järjestetään Tapiolan terveysasemalla, Ahertajantie 2.

Iäkkäät henkilöt kutsutaan rokotuksiin porrastetusti, sillä ikäluokat ovat suuria ja rokotteita on tarjolla aluksi vain rajattu määrä. Ensimmäisenä ajan koronarokotukseen voivat varata tänä vuonna 85 vuotta täyttävät ja tätä vanhemmat asukkaat (eli vuonna 1936 tai aiemmin syntyneet) sekä heidän omaishoitajansa ja yli 65-vuotiaat samassa taloudessa asuvat.

Aikoja avataan sitä mukaa, kun uusi rokote-erä on käytettävissä. Jos aikoja ei ole tarjolla, kannattaa kokeilla uudelleen seuraavana päivänä. Alkuvaiheessa voi varata ajan ensimmäisen rokoteannoksen antamiseen.

Omaishoitajat ja samassa taloudessa asuvat yli 65-vuotiaat henkilöt voivat toistaiseksi varata ajan vain puhelimitse.

Kotihoidon asiakkaat saavat rokotuksen nopeimmin rokotuspisteessä.

Espoon kaupunki lähettää postitse kotiin infokirjeen rokotusten alkamisesta ja ohjeet ajanvaraukseen kaikille tänä vuonna 70 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille kuntalaisille. Ensimmäisenä kutsukirjeet on jo lähetetty tänä vuonna 85 vuotta täyttäville ja tätä vanhemmille. Posti on arvioinut kirjeiden olevan perillä kotitalouksissa nyt keskiviikkona.

Seuraavaksi rokotukseen kutsutaan vuorollaan 80-84 vuotiaat, sitten 75-79 vuotiaat ja tämän jälkeen 70-74 vuotiaat.

– Koronarokotteiden saatavuuden epävarmuus vaikeuttaa rokotusten toteuttamista ja tarkempien aikataulujen tiedottamista. Toivomme, että saamme mahdollisimman pian uusia rokotteita Suomeen ja Espooseen, jolloin voimme kutsua seuraavia ikäryhmiä rokotuksiin, kertoo perusturvajohtaja Sanna Svahn tiedotteessa.

Hoivakotien asukkaat saavat rokotuksen hoivakodeissa. Kotihoidon asiakkaat saavat rokotuksen nopeimmin rokotuspisteessä, sillä tällä hetkellä rokotetaan rokotteella, joka vaatii kylmäsäilytystä.

Jos rokotuspisteeseen saapuminen ei ole mahdollista, kotihoidon asiakkaat rokotetaan myöhemmin kotihoidon käynneillä. Tiedotamme kotona tapahtuvista rokotuksista myöhemmin, kun saatavilla on kotirokotukseen sopivia rokotteita.