Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea haluaa kuluttajien muistavan, että verkossa toimii paljon laittomia verkkoapteekkeja, joissa myydään lääkeväärennöksiä. Osa niistä on jopa vaarallisia.

Lääkeväärennökset ovat Fimean ylioproviisori Sami Paaskosken mukaan nykyisin niin taitavasti tehtyjä, että niitä on melkein mahdoton tunnistaa ilman laboratoriotutkimuksia.

Kuluttaja voi suojautua lääkeväärennöksiltä valitsemalla tarkkaan käyttämänsä verkkoapteekin.

Laittomat verkkoapteekit ovat usein ammattitaitoisesti tehtyjä logoineen, sertifikaatteineen ja markkinointiväittämineen.

Fimea kertoo kuitenkin muutaman seikan, joita tarkkailemalla erottaa aidon apteekin laittomasta:

* Kuka verkkoapteekkia pitää ja missä se toimii? Laillinen toimija ilmoittaa kaikki yhteystietonsa, kuten nimen, osoitteen, maan, puhelinnumeron ja sähköpostin.

* Mitä toimitusehdoissa sanotaan? Laittomissa verkkoapteekeissa ei ole kuluttajansuojaa.

* Mitä lääkkeistä kerrotaan? Laillinen verkkoapteekki ei koskaan myy reseptilääkkeitä ilman reseptiä tai alkuperäisvalmistajan lääkkeitä alennuksella.

* Mitä selaimen www-osoitteessa tapahtuu? Laittoman apteekin verkkosivusto saattaa esimerkiksi tilausta tehdessä ohjautua toiseen osoitteeseen.

* Fimean verkkosivuilla on lista Suomessa toimivista laillisista verkkoapteekeista.

Fimea muistuttaa, että lääkkeiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse EU:n ulkopuolelta on laitonta. Kuluttaja voi syyllistyä laittomaan lääkekauppaan, jos tilatut valmisteet sisältävät Suomessa lääkkeeksi katsottavia aineita.