Juuso Ylärakkola

Yleislääkäri, Klinikkasi, Kotka.

– Meitä on vanha kaveriporukka, jossa melkein kaikki ovat terveydenhuollon ammattilaisia, mutta minä olen ainoa lääkäri. Meillä on samanlaisia ajatuksia siitä, miten ihmisiä kuuluisi hoitaa ja opettaa hoitamaan itseään.

Olen itse hyvin pitkään ollut väsynyt sellaiseen työntekoon, jossa lasketaan, kuinka potilaat saa hoidettua mahdollisimman lyhyessä ajassa. Missään ei pysty tekemään sitä, mitä tämä väärää mutu-tietoa tulviva nykyaika vaatisi: selittämään potilaille, mihin hoidot perustuvat ja millaista tutkimusnäyttöä niistä on.

Avasimme kuuden omistajan voimin vuoden alussa toimitilan, joka on liikeideana pikkuisen huono, mutta jossa saamme harrastaa ammattiamme niin kuin mielestämme kuuluu. Meillä ei ole lyhyitä vastaanottoja!

Meillä on yleislääkärin ja sairaanhoitajan vastaanoton lisäksi kuntoutusta, kuten fysioterapiaa, osteopatiaa ja hierontaa. Kardiologi aloitti juuri ja lastenlääkäri luultavasti kohta.

Työajastani 30 prosenttia kuluu kotikäynneillä. Pidän siitä, sillä kotona pääsee pidemmälle keskusteluissa sairauksista ja niiden kanssa pärjäämisestä.

Mahba Mohamed

Keuhkotauteihin erikoistuva lääkäri, Medipulssi, Helsinki.

KIMMO HAAPALA

– Perustimme marraskuussa seitsenhenkisen tiimin kanssa Malmille lääkäriaseman, jossa arkea pyörittää tällä hetkellä kolme hoitajaa, neljä lääkäriä ja useita muita työntekijöitä. Meillä on myös lääkäripooli, joka tekee keikkaa asemalle tarvittaessa.

Tavoitteemme on tuottaa laadukkaita lääkärien ja hoitajien vastaanottopalveluja edullisesti, lämminhenkisesti, monikielisesti ja kulttuurisensitiivisesti.

Hoitotulos on useimmiten parempi, jos lääkärit ja hoitajat tuntevat potilaan kulttuuria ja tämä tulee palvelluksi omalla äidinkielellään. Meiltä saa vastaanottopalvelua suomen, ruotsin ja englannin kielen lisäksi arabiaksi, somaliaksi, turkiksi, kurdiksi ja tarvittaessa muillakin kielillä.

Meillä oli vanhastaan lääkärikollegojeni Abdulsamet Simsekin ja Mohamed Yahyan kanssa lääkärien resursointi- ja koulutuspalveluita eri puolille Suomea. Koimme alkuvaiheessa, että nuorilta lääkäreiltä puuttuu ammatillisen kehittymisen tukea ja riittävää perehdytystä.

Järjestämme siksi käytännönläheisiä kliinisiä koulutuksia asioista, joita esimerkiksi päivystyksessä on hyvä osata. Ne ovat ilmaisia ja avoimia kaikille lääkäreille.

Marta Backlund

Toimitusjohtaja, Wellmedic, Mustasaari, Pohjanmaa.

– Viime vuonna Pohjanmaalla ­yksityisen terveydenhuollon markkinalla oli huolestuttava tilanne, kun suurimmat pelaajat ostivat paikallisia pelaajia ja Mehiläinen suunnitteli Pihlajalinnan ostamista. Näytti siltä, että kilpai­lu oli vähenemässä alueemme tervey­denhuollossa.

Tämä oli tärkeä tekijä sille, että perustimme lääkäriasema Wellmedicin, jolla on nyt toimipisteet Mustasaaressa, Vöyrissä ja Oravaisessa.

Toinen syy oli se, että terveydenhuolto on tulevaisuuden ala. Suomella on edellytykset luoda terveydenhuollosta ja terveysteknologiasta jopa vientituotteita.

Oma lääkäriasema on isämme, kardiologi, sisätautilääkäri Zar Nurin unelma. Minä ja kaksi veljeäni pidimme sitä myös hyvänä ideana. Perheemme lisäksi Wellmedicillä on viisi ulkopuolista sijoittajaa.

Tavoitteemme on olla selvästi kaksikielinen, matalan kynnyksen terveydenhuollon toimija, jonka asiakkaat tietävät jo etukäteen, mitä saavat ja millä hinnalla.

Aloitimme tammikuussa, ja tällä hetkellä meillä on kymmenen työntekijää.

LUE MYÖS: