Koronakriisi vähensi keväällä roimasti parturi-kampaamoiden asiakasmääriä, mutta nyt käyntimäärät ovat alkaneet elpyä. Samalla parturi-kampaamot ovat ottaneet koronan torjumiseksi käyttöön erilaisia turvatoimia, kuten kasvomaskeja ja tehostettua siivousta.

Onko kampaajalla nyt turvallista käydä?

– Jos sekä kampaaja että asiakas ovat terveitä, niin tartuntariski ei ole juuri nyt iso, sanoo Husin infektiolääkäri Asko Järvinen.

Järvinen arvioi, että kampaajalla riski saada tartunta on isompi kuin esimerkiksi ruokakaupassa, koska lähikontakti kestää pidempään. Kampaamoajat vaihtelevat alle puolesta tunnista kolmeenkin tuntiin.

Tartuntariskiä parturi-kampaajalla kuitenkin vähentää Järvisen mukaan se, että asiakas on kampaajaan nähden pääasiassa selin.

– Ei se tässä epidemiatilanteessa ole iso riski, vaikka se on lähikontakti” Järvinen sanoo.

– Olen itse käynyt parturissa.

Mikäli tartuntatilanne muuttuu, pitää riskit Järvisen mielestä arvioida uudelleen.

Suomen Hiusyrittäjät on antanut jäsenilleen koronaviruksen leviämisen torjumiseksi toimintaohjeet, jotka pohjautuvat Työterveyslaitoksen (TTL), Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja eurooppalaisen kampaamoalan järjestön Coiffure EU:n jäsenmaiden yhdessä laatimiin ohjeisiin, kertoo Suomen Hiusyrittäjien toiminnanjohtaja Marja Pahkala.

Järjestö ohjeistaa noudattamaan kampaamoissa muun muassa turvaväliä ja hallituksen kokoontumisrajoituksia, eli että tilassa ei olisi kerralla yli kymmentä henkilöä.

Työntekijöille suositellaan vahvasti maskien käyttöä varsinkin riskiryhmäläisten kanssa, tai varsinkin jos asiakas sitä itse pyytää.

– Kukaan meistä ei voi olla varma, ettei ole kantaja. On todettu, että maskin käytöstä voi olla hyötyä. Se ei estä saamasta tartuntaa, mutta ehkäisee pisaroiden siirtymistä ilmaan ja tartuttamasta muita, Pahkala sanoo.

Osa asiakkaistakin voi haluta käyttää maskia, koska niin voi vähentää mahdollisuutta tartuttaa muita, vaikka itse olisi oireetonkin.

Suojahanskat alalla on muutenkin usein käytössä esimerkiksi värjäyksissä, mutta hiustenleikkausta tehdessä hanskojen käyttö on vaikeaa, joten työntekijät eivät voi käyttää niitä koko aikaa.

Jokaisella asiakaskäynnillä suositellaan, että asiakkaan hiukset pestään aina ennen leikkausta, vaikka asiakas olisikin juuri pessyt hiukset kotona.

– Matkalla liikkeeseen hän on voinut aivastaa ja pyyhkäistä kädellä vahingossa ajattelematta hiuksiin tai on voinut kohdata ihmisen, joka on pärskäyttänyt ohi mennessään.

Kampaamokäyntiin kuuluu usein lukuhetki aikakauslehden parissa. Nyt suosituksena on, että kampaamossa ei olisi tarjolla lehtiä yleisesti luettavaksi.

– Ihmisten vaistomainen reaktio on, että nuolaistaan sormia, kun se sivu ei tahdo kääntyä. Jos kymmenen muuta ihmistä on tehnyt saman asian, niin muutaman sivun jälkeen voi miettiä, monenko ihmisen sylkeä on omassa suussa.

Asiakas saa itse tuoda lehtiä mukanaan tai lukea lehtiä puhelimella.

– Totta kai voi lukea Seiskaa, kun tuo omansa.

Joissakin kampaamoissa lehtiä on tarjolla, ja asiakkaille tarjotaan muovikäsineitä.

– Ei ole väärin, että asiakkaalle annetaan hanskat. Olemme kuitenkin suositelleet, että yritykset poistaisivat isoimmat riskitekijät.

Kahvin tarjoamisesta ei ole ohjeistettu, mutta Pahkalan mukaan jokainen voi itse harkita asiaa, sillä syödessä ja juodessa roiskeita voi tulla. Onhan meillä ravintoloissakin ruokailu tällä hetkellä kielletty, hän huomauttaa.

Pahkala uskoo, että varotoimet koronan suhteen jatkuvat varmasti kesän ajan ja mahdollisesti vuodenloppuunkin asti.

– Luulen, että koronaepidemia muuttaa joitakin asioita ihan pysyvästikin.

Parturi-kampaamoketju Cutters aikoo ottaa käyttöönsä useita varotoimia. Ketju sulki kaikki Suomen liikkeensä maaliskuun lopulla koronan vuoksi, ja aikoo avata kokeeksi neljä liikettä tänään 14. toukokuuta.

– Katsomme sen pohjalta, missä vaiheessa avaamme kaikki toimipisteet Suomessa, kertoo Cuttersin Suomen tytäryhtiön toimitusjohtaja Akipekka Ikonen. Ketjuun kuuluu yhteensä yhdeksän liikettä.

Cutters aikoo esimerkiksi desinfioida kaikki palvelupisteet jokaisen asiakkaan välissä. Myös asiakkaiden yllä suojana olevat kapat vaihdetaan joka välissä desinfiointia varten.

Desinfiointiohjeet tulevat Ikosen mukaan Cuttersin norjalaiselta emoyhtiöltä.

Myös 1,5 metrin turvaväleistä pidetään huolta.

– Työntekijöitä on ohjeistettu kysymään asiakkaalta, haluaako hän, että työntekijä käyttää kasvomaskia, Ikonen kertoo.

Sen sijaan asiakkaan olisi hänen mukaansa vaikeaa pitää maskia ilman että se haittaisi hiusten leikkausta.

Cutters-liikkeet tarjoavat pelkästään hiusten leikkausta eivätkä lainkaan esimerkiksi värjäystä. Konseptiin kuuluu, että leikkaus kestää keskimäärin vain 15 minuuttia. Leikkaukseen ilmoittaudutaan jonoon sovelluksessa, jossa voi myös maksaa palvelun.

Sovelluksen avulla voidaan parantaa myös turvallisuutta, Ikonen kertoo. Asiakas näkee sovelluksesta jonotilanteen ilmoittautuessaan palveluun, ja häntä ohjeistetaan odottamaan omaa aikaa liikkeen ulkopuolella kunnes sovellus ilmoittaa ajan alkamisesta.

Maksaminen on mahdollista myös itsepalvelupisteellä liikkeessä, mutta jatkossa asiakkaita ohjataan maksamaan pelkästään sovelluksella, jotta itsepalvelupisteelle ei synny ruuhkaa.