Husissa on ollut kokeilussa kanava, jonka kautta työntekijät ovat voineet tehdä ilmoituksia, jos epäilevät toisen työntekijän syyllistyvän väärinkäytöksiin, esimerkiksi potilaan hoidon laiminlyöntiin, tietosuojarikkomukseen tai varkauteen.

Kyseessä on riskitietojärjestelmään tehty lisäosa, henkilöstöriskiosio. Nettipohjaiseen järjestelmään on vanhastaan tehty ilmoituksia esimerkiksi työtapaturmista.

Kahdeksan kuukauden kokeilu osassa Husia päättyi viime vuoden lopussa. Sen aikana järjestelmään ei tehty ilmoituksia. Järjestelmässä ilmoitus tehdään omalla nimellä.

Järjestelmän pysyvästä käyttöönotosta ei ole tehty päätöstä. Syynä ei ole ilmoitusten puute vaan henkilöstön epäluulo järjestelmän tuomaa valvontaa kohtaan.

–Työntekijät peräävät oikeusturvaansa, jos järjestelmään tulisi perusteettomia ilmoituksia, hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen sanoo.

Väärät ilmoitukset ovat hänen mukaansa riskinä henkilöstön keskinäisissä riitatilanteissa.

Järjestelmä luotiin ulkopuolisen selvityshenkilön suosituksesta. Selvitys liittyi myrkkyhoitajatapaukseen, jossa vanhuksia hoitanut hoitaja tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen muun muassa viidestä murhasta.

Henkilöstöriski-ilmoitusten etu on, että tieto epäilystä säilyy, vaikka lähiesimies vaihtuisi. Myrkkyhoitajan kohdalla tieto ongelmista ja epäilyistä ei aina liikkunut, kun hän vaihtoi työpistettä.

–Jos ei ole tällaista järjestelmää, aiemmat ongelmat voivat jäädä huomaamatta, koska yksittäinen lähiesimies ei seuraa esimerkiksi sijaisena eri pisteissä käyvän henkilön toimintaa, Lehtonen kuvaa.

Järjestelmän luonti liittyy Lasse Lehtosen mukaan osin myös sote-uudistukseen liittyviin omavalvontavelvotteisiin.

–Kun aluehallintovirastot ja Valvira menevät yhteen, yhä enemmän vyörytetään valvontavelvollisuutta terveydenhuollon yksiköille itselleen, hän sanoo.

Lehtonen korostaa, että ongelmat ovat harvinaisia. Suomalaiset terveydenhuollon tekijät ovat kansainvälisestikin verrattuna erittäin rehellisiä.

–Kun meitä on 23 000 Husissa, niin aina sinne sitten joku mahtuu, jolla on ongelmia. 23000:sta promillekin on parikymmentä ihmistä, jotka pitää sitten tunnistaa, ennen kuin jotain vakavaa sattuu, hän kuvaa.

Korjattu kello 16.02 kirjoitusvirhe kolmanneksi viimeisestä kappaleesta. Yksilöille-sana on korjattu muotoon yksiköille.