Kuopion yliopistollinen sairaala (Kys) sallii jälleen oireettoman tukihenkilön osallistumisen sektioon ja synnytyksen jälkeiseen hoitoon Kysin naisten osastolla. Rajoituksen purku astuu voimaan huomenna perjantaina 5. kesäkuuta.

Myös perhehuonemalli on jatkossa käytössä normaalisti. Tämä tarkoittaa sitä, että perhehuoneita tarjotaan synnyttäjille tilojen salliessa kuten ennenkin. Tukihenkilöt voivat myös muun muassa hakea itse ruokaa ja lämmittää sitä naisten osaston tiloissa.

Tarpeetonta liikkumista osastolla sekä kulkua osastolle ja takaisin on edelleen hyvä välttää, Kys viestittää.

Muut synnyttäjän tukihenkilöä koskevat rajoitukset pysyvät toistaiseksi voimassa.

Synnyttäjän tukihenkilöä koskevia rajoituksia on purettu Suomen synnytyssairaaloissa hieman eri tahtiin. Useimmat muut avasivat tukihenkilöiden liikehdintää jo 1. kesäkuuta alkaen. Husin synnytyksissä tukihenkilöiden osallistumisessa on yhä paljon rajoitteita.

Kysissä rajoituksien purkamisesta päättävä elin on valmiustoimikunta, jonka on käsiteltävä päätöksiä ennen rajoitusten purkamista. Näin voidaan olla varmoja, että alueen epidemiatilanne mahdollistaa rajoitusten purkamisen.

– Asiasta päättävän Kysin valmiustoimikunnan kokous pidettiin 3. kesäkuuta. Arvioimme aika ajoin eri rajoitusten ajantasaisuutta suhteessa toimintaan ja epidemiatilanteeseen, kertoo johtajaylilääkäri Antti Hedman.

Mikäli koronavirustartuntojen määrä alkaa lisääntyä, rajoituksia on mahdollista ottaa jälleen käyttöön. Tilannetta seurataan aktiivisesti, sairaanhoitopiiri tiedottaa.