Kymenlaakso on rauhallisempien viikkojen jälkeen siirtynyt koronavirustilanteessa taas leviämisvaiheeseen. Tartunnat Kymenlaaksossa ovat olleet jälleen kasvussa, ja maakunnassa on esiintynyt eri puolilla erillisiä tartuntaryppäitä. Muuntovirusepäilyjen osuus uusista tartunnoista on edelleen kasvussa.

Viimeisen seitsemän päivän aikana Kymenlaaksossa on todettu 62 uutta koronavirustartuntaa. Edellisen seitsemän päivän aikana määrä oli 41. Kymenlaakson kahden viikon ilmaantuvuusluku on noussut yli 50, ollen 58,5. Positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä on lähtenyt kasvuun ja on nyt 2,4 prosenttia. Tartunnoista pystytään jäljittämään 80 prosenttia.

Vaikka tartunnanjäljitys on edelleen Kymenlaaksossa hyvällä tasolla, niin viime aikoina on esiintynyt useita tartuntaryppäitä eri puolilla Kymenlaakso ja osassa näistä on ollut myös huomattavia altistumismääriä. Tämä on kuormittanut tartunnanjäljitystä. Tartunnan lähteinä perhepiirin ulkopuolelta ovat nousseet edelleen yksityistilaisuudet ja tapaamiset vapaa-ajalla, mutta myös työpaikat.

Kymenlaaksossa uusista tartunnoista muuntovirusepäily on kolmessa tapauksessa neljästä. Herkästi tartuttavat muuntovirukset ovat erittäin suuri riski koronatilanteen huonontumiselle entisestään muistuttaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa Kymsoten tiedotteessa.

– Tällä hetkellä voidaan pitää melko todennäköisenä, ettemme Kymenlaaksossa selviä välttämättä vähemmällä kuin naapurialueemme. Se, kuinka vaikeaksi tilanne lopulta menee, on meistä jokaisesta kiinni.

Muuntovirukset leviävät Kouvolassa

Muunnosvirusten määrä on Kymsotelta saatujen tietojen mukaan selvästi lisääntymässä Kymenlaakson suurimmassa kaupungissa Kouvolassa, kertoo turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén tiedotteessa.

– Seuraavat pari kuukautta meillä on todennäköisesti edessämme erittäin vakava tilanne, voi jopa sanoa että pahin tähän asti koronapandemian aikana.

– Rajoitukset joudutaan nyt pitämään erittäin tiukkoina. Muunnosvirusketjuja on tavattu myös Kouvolassa, ja niiden leviämistä tulee estää kaikin keinoin, Franzén toteaa.

Muunnosviruksia tulee Kouvolaan ainakin Etelä-Karjalasta ja pääkaupunkiseudulta.

Kouvolan kaupunki pyrkii loppukevään ajan turvaamaan erityisesti lasten ja nuorten lähiopetusta. Tästä syystä lasten ja nuorten harrastustoimintaa rajoitetaan. Harrastustoiminnan rajoituksilla pyritään pitämään joukkoaltistukset mahdollisimman pieninä ja estämään tartuntaketjujen leviämistä kouluihin.

– Joudumme kuitenkin seuraamaan myös koulujen tilannetta erittäin tarkasti. Siirrämme tarvittaessa koulut etäopetukseen, jos tilanne sitä edellyttää. Sekä koulun että harrastusten keskeyttäminen on kuitenkin nuorille erittäin raskasta, joten toivon että voimme järjestää lähiopetusta mahdollisimman paljon, Franzén sanoo.

Lue myös: