Munuaisten vajaatoiminnan tunnistaminen on tärkeää ennen tekonivelleikkausta, mutta se jää helposti tunnistamatta, selviää lääketieteen lisensiaatti Pyry Jämsän väitöstutkimuksesta.

Munuaisten vajaatoiminta on tärkeä tunnistaa ennen tekonivelleikkausta, koska se vaikuttaa monien lääkkeiden annostuksiin. Esimerkiksi tulehduskipulääkkeet on kielletty tältä potilasryhmältä.

Jämsän tutkimus osoittaa, että eteenkin iäkkäiltä naisilta munuaisten vajaatoiminnan löytäminen vaatii lääkäriltä erityisen laskukaavan käyttöä, joka ottaa huomioon potilaan sukupuolen, iän ja verinäytteen kreatiniiniarvon.

Väitöskirjassa todetaan tekonivelleikkauksen jälkeisen kuolleisuuden olevan vahvasti riippuvainen munuaistoiminnasta. Kuitenkaan munuaistoiminnalla ei ollut vaikutusta uusintaleikkausriskiin.

Väitöskirjassa todettiin, että leikkauksen jälkeiselle akuutille munuaisvauriolle altistavia tekijöitä ovat leikkauksen pidentynyt kesto, ylipaino, sairauskuorma ja edeltävä munuaisten vajaatoiminta.

"Väitöskirjatyö korostaa munuaistoiminnan merkitystä tekonivelpotilaalla. Se tulee ottaa huomioon riskitekijänä muiden riskitekijöiden ohella, kun leikkauksen hyöty- ja haittasuhdetta puntaroidaan”, Jämsä toteaa tiedotteessa.

Pyry Jämsä on Kokkolasta kotoisin oleva urologian erikoislääkäri, joka työskentelee Tampereen yliopistollisen sairaalan urologian klinikassa.

Jämsän väitöskirja Chronic Kidney Disease in Patients Undergoing Hip or Knee Relpacement tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 26.11.2021.

Lue seuraavaksi: