Maaliskuussa 2019 voimaantullut lakimuutos mahdollistaa munuaisensiirrot elävältä luovuttajalta, joka voi olla ystävä tai anonyymi henkilö. Ensimmäinen munuaisensiirto anonyymiltä elävältä luovuttajalta tehtiin Husissa viime vuonna.

Vuoden 2021 aikana Suomessa on tehty 36 elävän luovuttajan munuaisensiirtoa, kertoo Hus.  Yhteensä Suomessa on tehty jo yli 600 elävän luovuttajan munuaisensiirtoa.

Anonyymissa luovutuksessa henkilö luovuttaa munuaisen tuntemattoman henkilön hyväksi. Lakimuutoksen myötä Suomi osallistuu pohjoismaisen yhteistyöelimen Scandia Transplant Kidney Exchange Program STEP -munuaisenvaihtojärjestelmään, jossa voidaan etsiä elävän luovuttajan munuaista sellaisille potilaille, joille oma läheinen ei sovi luovuttajaksi, ja joille on usein vaikea löytää sopivaa munuaissiirrettä.

”Elävän luovuttajan munuaisensiirto on paras vaikean munuaisten vajaatoiminnan hoitovaihtoehto, sillä se parantaa eliniän ennustetta, elämänlaatua, sekä säästää merkittävästi yhteiskunnan kustannuksia verrattuna dialyysihoitoon. Munuaisenluovutus on terveelle vapaaehtoiselle turvallinen toimenpide, ja luovuttaja on lain mukaan elinikäisesti erikoissairaanhoidon seurannassa”, toteaa osastonylilääkäri Ilkka Helanterä Elinsiirto- ja maksakirurgian yksiköstä tiedotteessa.

Lasten elinsiirroissa luovuttaja on yleensä aivokuollut aikuinen. Munuaissiirroissa luovuttajana voi myös toimia toinen vanhemmista tai muu lähiomainen.

”Omaisluovutusten osuus on ollut viime vuosina noin 50 prosenttia. Tänä vuonna tehdään noin kymmenen munuaisensiirtoa elävältä luovuttajalta lapsipotilaalle”, kertoo osastonylilääkäri Timo Jahnukainen Uudesta lastensairaalasta.

Munuaisensiirtojen ennuste on erittäin hyvä. Seurannassa on potilaita, jotka ovat saaneet elinsiirron 1970-luvulla, pisimpään toiminut munuaissiirre on toiminut jo yli 50 vuotta. Noin 450 potilasta odottaa munuaissiirrettä. Useita potilaita kuolee kuitenkin yhä vuosittain siirtoa odottaessaan.

Kaikki elinsiirrot Suomessa on keskitetty Husiin, jossa työskentelee kaksi kansallista koordinaattoria, jotka koordinoivat elävien luovuttajien siirtoja.

Elinsiirtoviikkoa vietetään tänä vuonna 4.-9.10.2021.