Valtionvarainministeriön ehdotus sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoituksen leikkaamisesta halvaannuttaisi järjestöjen tuottaman kuntoutuksen, tiedottaa Munuais- ja maksaliitto.

Liitto muistuttaa, että julkisella terveydenhuollolla ei ole mitään valmiuksia vastata kuntoutuksen tarpeeseen, jos järjestöiltä viedään mahdollisuus kuntouttaa pitkäaikaissairauteen sairastuneita.

Valtiovarainministeriö on jättänyt ensi vuoden talousarvioksi esityksen, jonka mukaan sosiaali- ja terveysjärjestöille jaettava rahoitus laskisi merkittävästi, jopa 127 miljoonaa eli 33 prosenttia Veikkauksen tuoton vähentyessä.

Avustukset ovat keskeinen osa järjestöjen toimintaedellytyksiä.

– Olemme huolissaan heikommassa asemassa olevien tuen ja palveluiden loppumisesta. Vakavan sairauden kuntoutumisprosessi on pitkä ja jatkuu läpi sairauden lääketieteellisen hoidon rinnalla, sanoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Munuais- ja maksaliito järjesti viime vuonna 17 STEA-rahoitteista kurssia, joista 15 oli aikuisten ja kaksi perheiden sopeutumisvalmennuskurssia. Kursseille osallistui yhteensä 177 kuntoutujaa ja 178 läheistä.

Kaikki kuntoutusta tarvitsevat hakijat eivät nykyisenkään rahoituksen puitteissa mahdu mukaan kursseille.

– Järjestöjen rahoitus on kompensoitava valtion rahoituksena. Yhteiskunnan heikko-osaisia ei saa jättää yksin pitkäaikaissairauden ja koronakriisin jättämien jälkiä kanssa, Högström vaatii.

Munuais- ja maksaliiton kursseilla olleista 93 prosenttia arvioi, että heidän elämäntavoissaan ja omahoidossaan on tapahtunut muutos parempaan. Henkisen hyvinvointi parani 71 prosentilla osallistuneista. 63 prosenttia koki, että kurssin ansiosta tapahtui fyysisiä muutoksia kuten painon laskua, verenpaineen laskua tai fyysisen kunnon yleistä kohenemista.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla täällä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.