Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan Saksan kovaa maskilinjausta on harkittava myös Suomessa.

Saksa kovensi maskilinjaansa herkästi leviävän koronamuunnoksen takia ja vaatii nyt kansalaisilta suojaavamman maskin käyttöä. Saksan kaupoissa, joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa tiloissa on nyt käytettävä sairaalatason maskeja, eivätkä kangasmaskit enää riitä.

Tehokkaammat maskit suojaavat koronalta myös käyttäjäänsä, kun kangasmaskit suojaavat vain kanssaihmisiä.

LUE SEURAAVAKSI:

Toimittajat kysyivät Marinilta Saksan linjauksesta Säätytalolla, minne hallitus on kokoontunut neuvottelemaan Suomen sisäisistä koronarajoituksista. Pääministerin kommentit välitti Yle, Iltalehti ja Ilta-Sanomat sekä osittain valtioneuvosto.

Marin vastasi, että Suomessa terveysviranomainen arvioi, miten maskien osalta tulisi toimia. Hän totesi kiinnittäneensä huomiota Saksan linjaukseen.

– Mielestäni sitä on syytä Suomessakin tarkastella. Uskon, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tätä asiaa jo arvioi.

LUE SEURAAVAKSI:

Marin kertoi pyrkivänsä itse käyttämään kirurgisia maskeja, koska ne ovat suojaavampia kuin kangasmaskit. Suomessa on nyt Marinin mukaan syytä tarkastella, pitäisikö linjaa kiristää jopa niin, että kirurginenkaan maski ei enää riittäisi, vaan tarvittaisiin vielä korkeamman tason suojain.

– Mutta tämä on tietenkin terveysviranomaisten arvioitavissa oleva asia, Marin painotti.

THL:n mukaan FFP1, FFP2 ja FFP3-merkityt maskit ovat varsinaisia hengityksensuojaimia. Myös lääkinnällisten laitteiden vaatimukset täyttävät CE-merkityt kirurgiset suu-nenäsuojukset suojaavat käyttäjäänsä, mutta ne on ensisijassa tarkoitettu terveydenhuollon henkilöstölle.