Suomen koronatilanne synkkenee entisestään. Eilen torstaina THL ilmoitti 765 uudesta tartunnasta ja tänään perjantaina 748 tartunnasta. Suomessa valtaosa uusista tartunnoista on nyt viruksen deltavarianttia, THL sekä sosiaali ja terveysministeriö (STM) kertovat.

Perjantaina koko maan ilmaantuvuusluku eli tartunnat 100 000 asukasta kohden kahdessa viikossa oli jo 106,2. Uudenmaan ilmaantuvuusluku on 183,1 ja myös Kainuun, Päijät-Hämeen, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan ilmaantuvuusluku on tänään yli 100.

Vielä juhannusviikolla, 21. kesäkuuta koko maan ilmaantuvuusluku oli 18,9. Koko maassa on tänään perjantaina THL:n mukaan perusterveydenhuollossa yhteensä neljä koronapotilasta, erikoissairaanhoidossa 54 ja tehohoidossa seitsemän potilasta.

Tällä hetkellä koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa on kymmenen maakuntaa tai sairaanhoitopiirin aluetta: Uusimaa, Kanta-Häme, Pohjois-Karjala, Päijät-Häme, Pohjois-Savo, Pirkanmaa, Kainuu, Kymenlaakso, Varsinais-Suomi ja Keski-Suomi.

Lauantaina 31.7. ravintoloiden tiukemmat rajoitukset otetaan käyttöön niissä kiihtymisvaiheen maakunnissa, joissa ne eivät vielä olleet käytössä.

Tampereen yliopistosairaala Tays tiedotti tänään 112 uudesta koronatartunnasta Pirkanmaalla. Luku on maakunnan korkein päiväkohtainen luku koko pandemian ajalta. Edellinen ennätys, 93 tartuntaa, todettiin eilen torstaina.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä eli niin sanottu koronanyrkki kokoontui viimeksi tiistaina 27.7. Tuolloin ryhmä totesi, että Pirkanmaa on edelleen kiihtymisvaiheessa, mutta ettei leviämisvaiheeseen siirtyminen ole kaukana. Tartuntamäärien nousu on ollut jyrkkää.

Aluehallintovirasto valmistelee Pirkanmaalle kokoontumisrajoituksia, jotka tulisivat voimaan ensi viikolla. Pandemiaohjausryhmä suosittelee myös, että yksityisissä tilaisuuksissa noudatetaan soveltuvin osin vastaavia toimia kuin julkisissa. Selkeästi eniten tartuntoja Pirkanmaalla on ollut 20–29-vuotiailla.

– Suosittelemme kaikille tapahtumanjärjestäjille, että erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa on vahva maskisuositus. Suosittelemme tätä myös ulkona järjestettävissä tilaisuuksissa, kuten kesäteattereissa, konserteissa ja festivaaleilla, sanoo johtajaylilääkäri Juhani Sand.

Uudenmaan koronakoordinaatioryhmän näkemyksen mukaan myös HUS-alue on leviämisvaiheen kynnyksellä. Koronavirustartunnat ovat nyt kuudetta viikkoa kasvussa Uudellamaalla, HUS tiedottaa.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä on huolissaan kasvavista tartuntamääristä paitsi nuorten aikuisten myös hieman vanhempien ikäryhmien keskuudessa. Ryhmän näkemys on, että HUS-alue on nyt leviämisvaiheen kynnyksellä.

Näkemys perustuu voimassaolevaan kansalliseen koronastrategiaan. Asiaan liittyvät päätökset pyritään tekemään ensi viikolla.

Valtaosalla alle 60-vuotiaista ei ole vielä kahden rokoteannoksen suojaa, ja koronavirus leviääkin nyt rokottamattomien ja kerran rokotettujen keskuudessa. HUSin alueella tartuntoja ja altistumisia tapahtuu erityisesti yleisötapahtumissa kuten festivaaleilla, yksityistilaisuuksissa sekä ravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa.

– Useiden kuntien tartunnanjäljitykset ovat ruuhkautuneet, jolloin sairastuneita ja altistuneita ei pystytä tavoittamaan riittävän nopeasti ja asettaa eristykseen ja karanteeniin. Lisäksi festivaaleilla ja baareissa tapahtuvien altistumisten seurauksena tartuntaketjut pääsevät etenemään, koska paikalla olijoita ei pystytä nimeämään, sanoo HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

– Nykyisen tilanteen ollessa voimassa esitämme tapahtumajärjestäjille käytössä olevan maskisuosituksen tiukentamista siten, että suositus koskee sisätilojen lisäksi myös ulkotiloja. Muita terveysturvatoimia unohtamatta, sanoo HUSin vs. johtajaylilääkäri Jukka Louhija.

Uudenmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti maskisuositusten tiukentamisesta kokouksessaan 29.7.2021. Lisäksi koordinaatioryhmä suosittelee edelleen vahvasti, että myös yksityistilaisuuksissa noudatettaisiin kokoontumisista annettuja rajoituksia.