Migreenilääke sumatriptaani on tämän tästä loppunut apteekeista parin viime vuoden aikana. Pahimmillaan lääke on loppunut koko maasta. Ongelmaa pahentaa se, että vaikka migreenin hoitoon on muitakin triptaaneja, monella vain sumatriptaani tehoaa.

Samoin vahvojen allergiareaktioiden nujertamiseen tarvittavista adrenaliinikynistä on ollut pulaa pätkittäin koko kuluvan vuoden ja on tälläkin hetkellä.

Nämä ovat vain esimerkkejä pitkästä listasta lääkkeitä, joita lääketehtaat eivät ole raaka-ainepulasta tai jakeluketjun ongelmista johtuen pystyneet tuottamaan tai toimittamaan Suomen ja koko Euroopan markkinoille.

Fimean mukaan saatavuushäiriöiden määrä onkin moninkertaistunut Suomessa vuosikymmenen alusta alkaen.

Tämä näkyy selvästi apteekeissa. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan 80 prosentilla suomalaisista apteekeista oli lääkkeiden saatavuusongelmia päivittäin tai lähes päivittäin. Vaikka apteekista tai naapuriapteekista löytyisi korvaava valmiste, kuluu selvittelyyn ylimääräistä aikaa farmasisteilta ja lääkäreiltä, mikä on aina pois jostain muusta tekemisestä.

Farmasistit saavat varmasti paljon kitkerää palautetta asiakkailta saatavuushäiriöiden takia, vaikka he eivät voi asiaan vaikuttaa. Apua olisi siitä, jos lääkeyritykset ja lääketukut parantaisivat viestintää apteekkien suuntaan. Tällöin farmasistikin osaisi kertoa asiakkaalle enemmän poikkeustilanteesta, sen kestosta ja syistä.

Tiedot reseptilääkkeiden saatavuushäiriöistä olisi hyvä saada mahdollisimman nopeasti myös lääkäreille, jotta he voisivat etsiä korvaavaa valmistetta jo vastaanotolla.

Tähän onkin tulossa parannus, kunhan ainakin tieto pitemmistä saatavuushäiriöistä saadaan näkymään Lääketietokantaan ja sähköisen reseptin kirjoituksen yhteyteen. Toivottavasti mahdollisimman pian.