Intia ja Etelä-Afrikka vaativat, ettei covid-19-lääkkeitä ja rokotetta patentoitaisi, eikä niillä tavoitella taloudellista voittoa. Maiden hallitukset ovat tehneet asiasta pyynnön maailman kauppajärjestö WTO:lle. Ne ehdottavat immateriaalioikeuksista luopumista kunnes laumaimmuniteetti on saavutettu kaikissa maissa. Patenttia ei haettaisi lääkkeille, rokotteille, diagnostiikalle eikä muille covid-19-sairauden hoitoon kehitetyille teknologioille missään maassa.

Pyyntö muistuttaa niitä ponnisteluja, joita tehtiin 20 vuotta sitten HIV-lääkkeiden suhteen, ja jotka johtivat siihen, että HIV-lääkkeistä tuli edullisia ja ne ovat yleisesti hyvin saatavilla. Jos covid-19-lääkkeiden patenteista luovutaan, se voisi olla merkittävä käänne pandemiatilanteessa sanoo Lääkärit ilman rajoja -järjestö.

Lääkärit ilman rajoja on pyytänyt kaikkia hallituksia tukemaan Intian ja Etelä-Afrikan vetoomusta.

Jo aiemmin pandemian aikana on nähty, kuinka eri maat ovat joutuneet kamppailemaan saadakseen esimerkiksi suojavarusteita ja koronatestivälineitä.

– Ehdotuksellaan Intia ja Etelä-Afrikka osoittavat, että hallitukset haluavat taata riittävät lääketieteelliset välineet ja lääkkeet kaikille ihmisille pandemian aikana, sanoo Lääkärit Ilman rajoja -järjestön Etelä-Aasian edustaja Leena Menghaney tiedotteessa.

Toistaiseksi lääkeyhtiöt ja muut tuotevalmistajat eivät ole osoittaneet halukkuutta muuttaa käytäntöjään pandemian takia, tiedotteessa todetaan. Remedesiviirin patentoinut lääkeyhtiö Gilead on lisensoinut lääkkeensä niin, että lähes puolet maailman väestöstä ei pääse hyötymään rinnakkaislääkkeiden tuomasta hinnan alennuksesta. Remdesiviiri on toistaiseksi ainoa erityisesti koronan hoitoon tarkoitettu lääke. Kesäkuussa Gilead ilmoitti, että viiden päivän kuuri lääkettä maksaa 2 340 dollaria useimmissa maissa, huolimatta siitä, että yhtiö sai lääkkeen kehittämistä varten 70 miljoonaa dollaria julkista rahoitusta. Yhden kuurin valmistaminen maksaa 9 dollaria. Remdesiviiristä on maailmalla jo pulaa.

Myös monet biologiset lääkkeet, esimerkiksi uudet antiviraaliset vasta-aineet, joiden käyttöä koronan hoitoon tutkitaan parhaillaan kliinisissä kokeissa, ovat patentilla suojattuja monissa kehittyvissä maissa kuten Brasiliassa, Kiinassa, Intiassa ja Malesiassa. Jos lääkeaineiden teho todistetaan tutkimuksissa, niitä ei kuitenkaan voida alkaa valmistaa monien valmistajien toimesta, mikä hidastaa saatavuutta.

Patentteja on haettu suuria määriä myös kehitteillä oleville koronarokotteille. Pelkästään lääkeyhtiö Modernan rokotekehityksessä käyttämälle teknologialle on haettu yli 100 patenttia. Vaikka yleisesti luullaan, että patentit eivät vaikuta yhtä ratkaisevasti rokotteiden saatavuuteen, Lääkärit ilman rajoja -järjestön raporttien mukaan ne ovat merkittävästi estäneet edullisten rokotteiden, kuten keuhkokuume- ja papilloomavirusrokotteiden, käyttöönottoa kehitysmaissa.

– Yhtiöt ovat saaneet miljardeja dollareita julkista tutkimusrahaa lääkekehitykseensä. Meillä ei ole varaa antaa niiden toteuttaa vain omia intressejään huolimatta siitä, mitä toimenpiteitä pandemiasta selviäminen globaalisti edellyttää. Pandemia ei ole ohi ennen kuin kaikki ovat selvinneet siitä.