Terveysviranomaiset harkitsevat parhaillaan Suomessa, olisiko maskisuositusta syytä kiristää.

Pääministeri Sanna Marin (sd)

, että Saksassa tehtyä ratkaisua on syytä harkita myös Suomessa.

Saksa kovensi maskipakkoaan herkästi leviävän koronamuunnoksen takia ja vaatii nyt kansalaisilta suojaavamman maskin käyttöä. Saksan kaupoissa, joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa tiloissa on nyt käytettävä sairaalatason maskeja, eivätkä kangasmaskit enää riitä. Tehokkaammat maskit antavat suojaa myös käyttäjälle itselleen, kun kangasmaskit suojaavat vain kanssaihmisiä.

FFP1-, FFP2- ja FFP3-merkityt maskit ovat varsinaisia hengityksensuojaimia. Saksan Baijerissa edellytetään nyt nimenomaan FFP-maskin käyttöä. Uusi Suomi kysyi terveysviranomaisilta, voisiko Suomessa olla tarpeen jopa FFP-maskipakko.

Osastopäällikkö Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) toteaa, että Suomen valmistelussa ei käydä edes keskustelua maskipakosta.

– Maskipakkoa emme ole valmistelleet, Kumpulainen totesi tiedotustilaisuudessa aamupäivällä.

Kumpulaisen mukaan maskisuosituksen osalta arvioidaan parhaillaan muun muassa sitä, kuinka paljon tavaraa on niin, että sitä riittää terveydenhuollolle.

Johtaja Pasi Pohjola STM:stä lisää, että aika pian valmistuu selvitys siitä, mitä maskisuositukselle pitäisi tehdä. Hän huomauttaa, että nykyisen maskisuosituksen mukainen maskinkäyttö on lisääntynyt selvästi ja maskikattavuus on tämän hetken tietojen mukaan laaja ja sitä kautta toimii.

Nyt selvitetään, onko tarpeen suositella järeämpiä maskeja, mutta asiassa on Pohjolan mukaan otettava monia asioita huomioon.

Pohjola korostaa myös, että maskit ovat vain yksi elementti torjuntatoimissa ja WHO sekä ECDC luokittelevat ensisijaisiksi keinoiksi kontaktien välttämisen, fyysisen etäisyyden, hyvän käsihygienian ja yskimishygienian.

– Ne ovat aivan olennaisia riippumatta, minkälainen maski siinä kasvojen edessä on, Pohjola painotti tiedotustilaisuudessa aamupäivällä.