Yhdysvalloissa on raportoitu lasten sairastuneen MIS-C-syndroomaan (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children) useita viikkoja koronatartunnan jälkeen, kertoo The New York Times.

Sairastumismäärissä on havaittu selkeää kasvua, ja lapset ovat sairastuneet nyt vakavammin kuin koronan ensimmäisen aallon aikaan, jolloin yhteys viruksen ja syndrooman välillä huomattiin.

Washington DC:n lastensairaalan tartuntatautien johtaja Roberta DeBiasi sanoo NY Timesin artikkelissa, että tapausmäärät ovat lisääntyneet ja kun vielä keväällä puolet potilaista tarvitsi teho-osastohoitoa, nyt sitä tarvitsee 80–90 prosenttia sairastuneista. Ilmiön syytä ei täysin tunneta. Tapausten määrän kasvu linkittynee siihen, että myös koronavirustartuntojen määrä Yhdysvalloissa on lisääntynyt. Vakavia tapauksia saattaa olla enemmän siksi, että myös syndroomaan sairastuneita on enemmän. Toistaiseksi ei ole näyttöä siitä, että esimerkiksi virusvarianteilla olisi yhteyttä asiaan.

Tapausten määrän kasvusta huolimatta tila on edelleen harvinainen. Yhdysvalloissa sairaus on todettu 2 060 lapsella tai nuorella, joista 30 on kuollut. Sairastuneiden mediaani-ikä on 9, mutta sairastuneita on pikkulapsista parikymppisiin.

Vaikka suurin osa vakavasti sairastuneistakin on selvinnyt tehohoidon jälkeen kotiin, lääkärit eivät vielä tiedä, jääkö sairastumisesta pysyviä vaurioita kuten sydänongelmia.

MIS-C-syndrooman oireita ovat kuume, ihottuma, punaiset silmät ja ruuansulatusongelmat. Oireet johtavat sydäntoiminnan häiriöön, jopa kardiogeeniseen shokkiin tai kardiomyopatiaan.

Sairastuneiden elimistöstä on löydetty koronavirustartunnan vasta-aineita ja joissain tapauksissa myös aktiivista virusta. Suuri osa on kuitenkin sairastanut varsinaisen koronatartunnan lieväoireisena tai oireettomana, eikä toistaiseksi ole löydetty selitystä sille, miksi juuri nämä lapset ovat sairastuneet MIS-C-syndroomaan. Ylipainoisilla lapsilla sairaus on kuitenkin ollut vakavampi. Syndrooman varhainen toteaminen ei ole helppoa, koska oireet muistuttavat monia muita sairauksia ja koronatestit näyttävät usein negatiivista.

Sairastuneita lapsia on hoidettu muun muassa steroideilla, immunoglobuliinilla, verenohentajilla, verenpainelääkkeillä ja hengityskoneissa.