Meneillään oleva IBD-viikko pyrkii lisäämään ymmärrystä tulehduksellisten suolistosairauksien vaikutuksesta potilaiden arkeen. Näitä sairauksia ovat Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus eli colitis ulcerosa, jotka lisääntyvät Suomessa vauhdilla.

Potilasjärjestö Crohn ja Colitis ry tuo asiansa edistämiseksi Kampin kauppakeskukseen näyttelijällä varustetun läpinäkyvän wc-kopin. Se symboloi yhtä IBD:tä sairastavien yleisimmistä oireista – moni potilas joutuu ripulin vuoksi käymään vessassa useita kertoja päivässä. Sinne on myös päästävä nopeasti.

#suolihuolia-tapahtuma järjestetään Kampin Kauppakeskuksen keskusaukiolla tänään maanantaina 2. joulukuuta klo 7.30–19 .

Valtakunnallisesti IBD-viikko näkyy myös metroissa, raitiovaunuissa, Onnibusseissa ja violetiksi valaistuissa kohteissa ympäri Suomen.

Muun muassa Särkänniemen Näsinneula ja Turun Kirjastosilta valaistiin eilen sunnuntaina, joulukuun ensimmäisenä päivänä, ja Seinäjoen Lakeuden risti värjäytyy violetiksi 4.12.

Keväällä julkistetussa, Pfizerin tukemassa UC Narrative -kyselytutkimuksessa selvitettiin haavaisen paksusuolentulehduksen vaikutuksia sairastuneiden elämään. Yli 80 prosenttia vastaajista koki sairauden henkisesti raskaaksi. Monet tunsivat taudistaan uupumusta, toivottomuutta ja häpeää.

Kivut ja jatkuvat vessakäynnit vaikuttavat ajankäytön lisäksi laajasti potilaiden henkiseen jaksamiseen ja koko elämään. Yli 40 prosenttia kaikista vastaajista ja jopa 70 prosenttia niistä, joiden sairaus ei ollut vastaushetkellä remissiossa eli oireettomana, koki sairauden hallitsevan heidän elämäänsä enemmän kuin he sairauttaan.

Pahimmillaan vessareissuja voi kertyä jopa yli 20 päivässä. Vessassa istuminen saattaa muodostaa ison siivun IBD:tä sairastavan päivästä, ja siten vaikuttaa merkittävästi arjen ajankäyttöön.

– Haluamme poistaa stigmaa usein kiusalliseksikin koetun tulehduksellisen suolistosairauden ympäriltä ja rohkaista hakeutumaan hoidon piiriin ihmisiä, jotka tunnistavat oireet ja epäilevät suolistosairautta, kertoo potilasjärjestö Crohn ja Colitis ry:n toiminnanjohtaja Ulla Suvanto tiedotteessa.

Osaa IBD-viikon tapahtumista ovat tukeneet lääkeyhtiöt Pfizer ja Takeda.

Mediuutiset tukee IBD-potilaita avaamalla kaikkien luettavaksi aihetta käsitteleviä juttujaan: