Lääketieteen tohtori, neurokirurgi Esa-Pekka Pälvimäki ja Columbian yliopiston apulaisprofessori, Genome Centerissä ryhmänjohtajana työskentelevä biolääketieteen tutkija Tuuli Lappalainen arvioivat kovin sanoin Suomen koronatoimia.

Molempien mukaan nyt alkaa olla kiire, jos korona halutaan saada kuriin.

– Vatulointi on pilannut kevään ja kesäkin uhattuna. Vuosi on kulunut. Nopea ja aggressiivinen toiminta on parempi kuin pitkä löysä hirsi - jota Suomessa sanotaan ”oikeasuhtaiseksi”. Kuinka moni on vielä sitä mieltä että hybridistrategia on yrittäjille, lapsille ja kaikille paras, Pälvimäki ihmettelee Twitterissä.

Hän muistuttaa, että eliminaatio on ollut mahdollista jo vuoden ajan.

– Vieläkin se on. Korttia ei haluta käyttää, kun ei uskalleta toimia päättäväisesti ja rohkeasti. Pelätään sitä ja tätä. Epämukavuutta. Luullaan ettei ole keinoja, vaikka keinot on julkaistu ja tunnettu.

Tuuli Lappalainen nostaa esiin sairaaloiden tilanteen.

– Sairaaloissa on oikeasti vaarallinen tilanne. Kaikista kalleimmaksi tulee kuukausikaupalla löyhässä hirressä roikkuminen, jossa toimia viilaillaan asteittain.

Hän sanookin, että päättäjiltä pitää kysyä, miksi strategia on se, mikä on.

– Itse ajattelen, että sairaaloiden toimintaa ei saa vaarantaa; kriisiin on reagoitava. Tämähän on lainsäädäntöä sen varalle, että tilanne jatkuu hyvin vaikeana. Jos tilanne helpottuu, niin liikkumisrajoitukset eivät tule voimaan. Jos ei helpotu, niin tällä estetään esimerkiksi Viron tielle päätyminen.

Eduskunnan täysistunto päättää keskustelussa olevista liikkumisrajoituksista tällä tietoa vasta pääsiäisen jälkeen, sillä valiokuntien on käsiteltävä asia ennen kuin se tulee täysistuntoon.